Новини

Культура і туризм у період війни

turyzmСьогодні у Житомирі відбувається круглий стіл для представників територіальних громад Житомирщини на тему: «Культура і туризм у період війни». Організатори заходу - ГО «Житомирська туристична асоціація» спільно з відділом культури і туризму Тетерівської сільської ради. Упродовж заходу аудиторія має можливість почути про роботу закладів культури в умовах війни, ефективні рекреаційні практики екосадиб, які можливості музеїв та музейно-культурних центрів зараз особливо актуальні тощо. На запрошення колег з Житомирщини наша колега, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури, кураторка етнографічного проєкту «Спадщина», науковиця Іванна Стеф’юк взяла участь у роботі другої експертної панелі «Нематеріальна культурна спадщина як засіб ідентифікації нації».

У виступі доповідачка охарактеризувала наш постійний проєкт, що єднає Житомирську та Чернівецьку області – науково-мистецький семінар на пошану Олега Ольжича «Вогонь Трипілля», стисло висвітлила обряди, ремесла та світоглядні практики, що внесені до обласного Переліку нематеріальної культурної спадщини, а також розповіла про проєкти Центру, котрі спрямовані на дослідження та популяризацію живої традиції – проєкт «Відродження буковинського ліжникарства», співучасть у проєкті «Школа буковинської тайстри», видавничий проект «Смаки Буковини», онлайн-проєкт «Буковинське Різдво», дослідницьку онлайн-платформу «Спадщина», сторінку та сайт «Буковинський центр культури і мистецтва», подкасти спільно з «Суспільне: Буковина» «Червона книга Буковини», етнографічні студії наживо, відеолекторії, зустрічі-пригоди тощо. Вона також розповіла про авторські книжки колективу нашого центру – «Гуцульський ліжник: дискурс через віки» (Шкрібляк М.М., Стеф’юк І. І.), «Смаки Буковини» (Шкрібляк М.М.), «Портрет українця» (Стеф’юк І. І.).

 Особливо зворушливо було почути відгук Валентини Дверник про наш проєкт «Спадщина»: «Колеги, обов’язково знайдіть цю яскраву та глибоку сторінку, ми давно в неї закохані. Там справді є що прочитати».

 Щиро вдячні за співпрацю, яка, маємо надію, буде продовжуватися і надалі.