Як ви знаєте, четвер у Буковинському центрі культури і мистецтва – день етнографічних студій. Кожного четверга ми з Клубом української мови вивчаємо традиції з несподіваних ракурсів. І 20 жовтня ми вивчали хлібну карту України.
Упродовж заходу відвідувачі мандрували Україною, а допомагали їм у цьому навчальні етнографічні відео, фотоматеріали та авторська лекція від дослідниці, керівниці клубу Іванни Стеф’юк.
Зокрема йшлося про таке:
- Буковинський пом, садочок, парастас, прутчик (поминальне дерево, елемент нематеріальної культурної спадщини, включений до обласного переліку) - села Сучевени, Драчинці, Коритне (Чернівецька область);
- Сахновщинський коровай на передовій (Харківщина);
- Хлібодарська традиція "бгання весільного короваю" (Волноваха, Донеччина);
- Прозірний калач сіл Буковини, Покуття і Гуцульщини;
- "Гуски" Тульчинського району (Вінниччина);
- Весільні шишки Полісся;
- Солодка Доля (обрядовий хліб Рогатинського району);
- Весільні та поминальні жевна (колишні Кіцманський і Хотинський райони Чернівецької області);
- Дивень і його семантика;
- Покутські теренки, розсохи (с.Острівець колишнього Городенківського району);
- Види буковинських калачів у ключі родинної обрядовості;
- Види обрядового хліба у ключі календарної обрядовості.
Гостям представили документальний фільм «Буковинський обрядовий хліб», а також розповіли про види обрядового хліба, які представлені у проєкті «Смаки Буковини» (керівник проєкту – Микола Шкрібляк).
http://bukcentre.cv.ua/index.php/nasha-robota/5980-shliakhamy-ukrainskoho-obriadovoho-khliba.html#sigProGalleria4100dcd515