Новини

ЕТНОГРАФІЧНИЙ ДЕНЬ НОН-СТОП

non stopНапередодні Дня українського козацтва та до 80-ти ліття УПА наша установа запланувала цикл заходів. Зокрема на четвер, 13 жовтня, було заплановано і анонсовано цикл лекцій наживо кураторки етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва, кандидатки філологічних наук Іванни Стеф’юк. Співорганізатори – Буковинський центр культури і мистецтва, Управління молоді та спорту ЧОВА, МКУ «Резиденція молоді».

Проте всім відомі обставини засвідчили, що проведення заходів наживо у дні, коли загрози ракетних ударів надзвичайно високі – це дуже ризиковано. Тому ми в останній момент перебудували концепцію і запросили наших гостей у етнографічний день нон-стоп онлайн. У програмі «Zoom» лекторка сорокахвилинними сеансами прочитала стислий етнографічний курс «Козацькі традиції України. Залежно від часу доби слухачі поєднувалися до лекцій з кав’ярень, офісів, з домівок і навіть з бомбосховищ.

 Всього упродовж заходу аналізувалися такі теми:

 - Духовні традиції Запорізької Січі. Семантика образу Богородиці для козацтва. Традиція освячення зброї.

 - Образ воїна в українській традиційній культурі – від княжих дружин Київської Русі і до воїнів Збройних Сил України.

 - «Січ» Кирила Трильовського, або повернення через 125 років. Січові традиції буковинців та галичан. Образ Козака в маланкарських традиціях Суховерхова. Букшандар вашківецької Маланки.

 - Легенди острова Зміїний, острова Хортиця і кілька цікавих фольклористичних збігів навколо Чорнобаївки.

 - Запорізький кінний театр. Кулінарні та музичні традиції козаків.

 - Традиції в підпіллі. Повстанський Великдень, «паска на смеречині».

 - Парубоцькі традиції ініціації.

 «Я ще ніколи не слухала лекцію з бомбосховища, тим більше таку. Мультики, ролики різні – а от лекція вперше. І знаєте, мені було дуже важливо почути, яка потужна наша культура», - поділилася одна зі слухачок.