Новини

У Буковинському центрі культури і мистецтва пізнавали традиції на дотик

1 15Чи пробували ви торкнутися до традицій? Буквально. А загорнутися в них? Одна із традицій так і запрошує у похмуру погоду доторкнутися до гуцульського делікатного ліжничка, закутатися по саму душу і так перечекати до погожих днів. Етнографічна студія «Дідусь вишитої сорочки» поєднала у душевній розмові колектив Буковинського центру культури і мистецтва, гостей-переселенців та загалом усіх зацікавлених, хто виявив бажання прийти на заняття.

Передусім присутні мали змогу познайомитися зблизька із ліжникарським простором, котрий базується на приватній колекції директора нашої установи, етнолога, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка і почути від власника колекції про види, ґенезу і символіку ліжника.

Відтак завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ, кандидатка філологічних наук Іванна Стеф’юк провела коротку етнологічну мандрівку, в якій розповіла про витоки ліжникарства і чому цей виріб метафорично можна назвати дідусем вишитої сорочки.

Відтак гості переглянули документальний фільм «Гуцульський ліжник» (створений у рамках проєкту «Відродження буковинського ліжникарства»), де побачили усю технологію виготовлення – від прядіння вовни і до купання у валилі.

«Дякуємо, нам було дуже душевно, - сказала наша гостя з Краматорська, - мабуть вперше так душевно за цей час. Відчувається, що і в цих просторах ремесел, і у світлиці, і у ваших заходах загалом дуже багато любові. І ви нею щедро ділитеся, тому до вас справді тягне».