Новини

Крилата і символічна етнографічна студія

1 3Як відомо, у нашої установи гарна традиція по четвергах проводити для гостей-переселенців та загалом усіх зацікавлених етнографічні студії. Аби відбулося повне заглиблення у традиційну культуру, гості приходять у майстерню-світлицю народних ремесел та декоративного мистецтва БЦКМ, де знайомляться з етнологією зблизька. Ці заняття відбуваються в рамках роботи Клубу української мови (організатори – наша установа та МКУ «Резиденція молоді»).

Як правило, кожен із таких заходів має приємні несподіванки для учасників, але цей був особливим. Річ у тім, що проводився він 22 вересня, а рекламувався, відповідно, раніше – 20 вересня. Абсолютно не підозрюючи про те, що саме 21 вересня відбудеться обмін полонених і наша героїчна Катерина Поліщук («Пташка») опиниться на волі, організатори сформулювали анонс таким чином: «Образ птаха в українській традиції. Трохи крилатої лексики і фольклору».

Поспілкуємось про таке:

- символізм образу птиці;

- птаху, що начебто створила світ;

- «Пташку», за яку всі хвилюємось зараз, із «Азовсталі».

Отож, про що йшлося у символічній етнографічній студії? Орнітоморфні символи від сивої давнини і до нашого часу. Зокрема, лекторка курсу, кандидатка філологічних наук, кураторка етнографічного проєкту «Спадщина», завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ Іванна Стеф’юк провела захопливу мандрівку орнаментикою буковинських тайстр, розповіла про образ птаха у кераміці, усній народній словесності та хлібній культурі.

«Після сьогоднішнього «крилатого» заняття хочеться літати, а ще більше.. хочеться залишитися тут жити. Просто тут, у світлиці – де в кожній клітинці наша українська краса. Вона повертає нам сили», - зізналася одна з гостей заходу.

Автор фото – Микола НЕБОРАК (МКУ «Резиденція молоді»)