Новини

По той бік і по цей бік сновидінь: невеликий етнографічний екскурс

1 5Що таке сон? Особливий стан, коли наша свідомість відпочиває. Простір для сновидінь, а ще – тема для дослідження. Зараз, коли так важливо навчитися відновлюватися, ми вирішили подарувати нашим відвідувачам особливий етнографічний захід – присвячений снотлумачним традиціям українців, історіям подушок народів світу. Окремо гості дізналися що спільного між індіанським «ловцем снів» та українським солом’яним павуком.

У авторській лекції кураторки етнографічного проєкту «Спадщина», завідувачки науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ Іванни Стеф’юк прозвучали цікаві факти про дослідження поліської снотлумачної традиції у записах Катерини Грушевської, зв’язок між снами і орнаментами та чи однакові сни бачать жителі різних континентів.

Захід відбувся за ініціативи та співорганізації Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» і як завжди, поєднав жителів різних куточків нашої країни – від Стрілецького Кута до Маріуполя, від Краматорська до Золотого.

Душевна атмосфера лекції спонукала відвідувачів поділитися власними снами – хтось розповів про повторювані з дитинства сни, а хтось про ті, що снилися напередодні чи підчас війни. Хтось згадав себе в дитинстві, а хтось… замріявся, пригадавши приємний сон, який би хотілося втілити в реальність.

Далі гостей заходу очікувала арт-терапія - майстер-клас із виготовлення мандал та «ловців снів» від арт-терапевтки Інеси Флоряк.

Так посеред дощового і помережаного повітряними тривогами днем ми знайшли оазу для відновлення сил і для роздумів про наші символи – як явні, так і глибоко підсвідомі.

Автор фото – Ігор МОЛОТКІН,

Буковинський центр культури і мистецтва