Новини

ВИСТАВКА ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

DSC 0898У святкові дні, з нагоди 31-ї річниці Незалежності України та з метою гідного відзначення у 2022 році цієї дати у Буковинському центрі культури і мистецтва діє тематична виставка «Талановиті й незалежні». Цю річницю Україна змушена відвойовувати зі зброєю у руках, боронячи від російського агресора свої території, проявляючи свій патріотизм заради щасливого майбутнього наших дітей, онуків та правнуків.

Експозиційний простір сформований із мистецьких здобутків учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв Чернівецької області. Мета заходу – показати внутрішній світ молоді та любов до рідного краю крізь призму мистецтва. Приваблює надзвичайно широкий діапазон творчих спрямувань авторів і це природньо, виставкова практика закладу позбавлена стилістичної регламентації. Єдина вимога організаторів – професійний і творчий підхід учня до своєї роботи. Експозиція налічує 31 твір мистецтва, що символізує кількість років Незалежності України.

 Слід виокремити найбільшу кількість живописних робіт, присвячених Шевченкіані та Франкіані: «… а матері вечерять ждуть…», «Садок вишневий коло хати», «Рідна Батьківщина», «Буськи», «Думи мої», «Почитаємо Кобзаря», «Кобзар», «… пішла в снопи, пошкандибала, Івана, сина годувать…», «Мамина колискова», «Журавлина пісня», «Портрет Івана Франка», «У вічній боротьбі», «З думою про синів». Важливими акцентами стали зображення баталій козацької доби й Майдану, які сповнені героїчним пафосом.

Цікавою і вишуканою є графічна частина виставки, де роботи виконані гелевою ручкою, тушшю співіснують з творами, які виконані в складних графічних техніках, таких як ліногравюра та офорт. Доповнюють загальний експозиційний контекст твори декоративно-ужиткового мистецтва: витинанки та гобелен – це взірці переосмислення традицій народної творчості.

Нехай панує мир у нашій державі! Нехай бурлить джерело нашої віри, надії і любові до Батьківщини, єдності, сили, наснаги та впевненості у славних силах і переконаннях!

Альона БЕЖЕНАР ,

мистецтвознавиця, методистка БЦКМ