Новини

Про філософію світу жінки з Роксоланою Жарковою

1 12В останній день літа у Буковинському центрі культури і мистецтва поціновувачі глибоких смислів зібралися на Літературний ланч з Роксоланою Жарковою. Акцент розмови – філософсько-феміністичний, оскільки наша гостя досліджує наративи жіночої травми та поняття жіночого письма.

Діяльність професорки Мілени Рудницької, яка ще в 1933 році на міжнародному рівні висвітлила страшну реальність сталінських репресій і Голодомору, подвижницька робота Олени Пчілки, Наталії Кобринської, Лесі Українки, Уляни Кравченко, Олени Теліги – кожна із цих підтем потребує окремого осмислення, упродовж літературного ланчу Роксолана Жаркова окреслила основні віхи для подальшого заглиблення в тему.

Окремо йшлося про наративи прози Марії Матіос, Оксани Забужко, Софії Андрухович, Тамари Горіха Зерня, а також про повагу між статями, поняття зовнішньої і духовної краси тощо.

Гості заходу порушили також важливі дотичні питання – фемінітиви у сучасній мовній системі, жінка і війна, жінка і особистий простір.

Нагадаємо, Роксолана Жаркова – українська письменниця, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Народилася на Львівщині. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій.

Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і напівновел «Він пахне тобою» (2017). Дебютна повість «Нуль цілих, нуль десятих» (2021) перемогла у П’ятому Всеукраїнському літературному конкурсі ім. Григора Тютюнника, увійшла у перелік найкращих книжок, виданих в Україні у 2021 році (за версією Українського ПЕН-клубу).

Роксолана Жаркова вивчає травматичні досвіди жінок у художніх текстах, порушує питання, пов’язані з війною, травмами, міграцією, біженцями, аналізує проблему кордонів у літературі та мистецтві.