Новини

Запрошуємо вас на літературний ланч

lanchАНОНС

«Не можу зараз читати, як заціпило», «А мене навпаки добра книжка здатна хоч на якусь годину відволікти, наповнити такими потрібними силами». Ці думки протилежні, і кожна із них – правильна. Зараз по-особливому пишеться (згадаймо потужні антології поезій про війну), по-особливому читається (навіть знайомі з дитинства автори в переломні часи заново нам відкриваються), і по-особливому нам зараз мовчиться.

Ми хочемо запросити Вас на літературний ланч у мальовниче місце, яке називали пагорбами Габсбурга і звідки можна говорити з панорамою буковинської історії. Завтра, 31 серпня, за адресою: вулиця Й. Главки, 1-а відбудеться Літературний ланч з Роксоланою Жарковою.

Що можна буде почути? Про поняття «жіноче письмо» у контексті загальнокультурологічному, про літературу нового часу і позачасову літературу, про наратив жіночої травми в українській літературі, поняття кордонів у мистецтві тощо.

Довідково

Роксолана Жаркова – українська письменниця, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Народилася на Львівщині. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій.

Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і напівновел «Він пахне тобою» (2017). Дебютна повість «Нуль цілих, нуль десятих» (2021) перемогла у П’ятому Всеукраїнському літературному конкурсі ім. Григора Тютюнника, увійшла у перелік найкращих книжок, виданих в Україні у 2021 році (за версією Українського ПЕН-клубу).

Роксолана Жаркова вивчає травматичні досвіди жінок у художніх текстах, порушує питання, пов’язані з війною, травмами, міграцією, біженцями, аналізує проблему кордонів у літературі і мистецтві.

Вхід на захід за попередньою реєстрацією за номером телефону: 095 244 95 79 (Іванна).