Новини

У Розмовному клубі – «Монологи про незалежних»

img124У кожного з нас є особистості, які надихають – відомі постаті з історії, зірки сучасності чи просто яскраві та харизматичні знайомі нам люди. Спеціально до дня Незалежності України ми вирішили провести в Клубі української мови особливе заняття – присвячене яскравим біографіям українців і пов’язаними з Україною людей.

Хто він, непереможний кошовий, який, подейкують, народився з зубами і вмів спілкуватися з вовками? Іван Сірко – його біографія насправді надихає.

А як сталося так, що аборигени Папуа Нової Гвінеї спантеличили радянську експедицію словами «сокира» та «будь ласка»? Заслуга в цьому етнографа Миклухо-Маклая, одного з апологетів антиколоніальної політики, вихідця старовинного козацького роду.

А як картини Марії Примаченко можуть дати відповідь про суспільну природу війни та катастрофи? І як Лесі Українці вдалося однією з перших у Європі (а можливо, й першій) записати звуковий архів наукової експедиції? Та чи тільки у минулих століттях живуть неймовірні українці? Дізнавалися відвідувачі клубу і про яскраву україністичну діяльність засновниці Всесвітнього дня вишиванки Лесі Воронюк, яка від самого народження закодована світом бессарабського фольклору, бабусиним «океаном квітів» у ткацтві і маминим потужним літературним словом.

Проводила заняття керівниця Клубу української мови і співробітниця БЦКМ Іванна Стеф’юк, а долучалися до обговорення всі присутні.

«Мене зараз дуже надихає Григорій Сковорода і його філософія свободи, - розповідає пані Олена. – Він, мабуть, був один такий у своєму часі, і зовсім по-іншому сприймаєш його афоризми у школі, на уроках, і ще інакше – зараз, дорослою жінкою. Зараз це той автор і та біографія, які надихають мене рухатися вперед попри все».

Ці короткі монологи про незалежних, звісно, не претендують на вичерпність – адже чи можна за годину розповісти про всіх тих, кого ми називаємо кращими з кращих? Звісно, що ні. Але головна мета заняття – стимулювати до самостійного пізнання. А нам є що відкривати.