Новини

Про смак рідної традиції мовою найцікавіших фактів

DSC 0807У нашого Центру склалася тривала і плідна співпраця зі Всеукраїнською ініціативою «Активна громада», ця співпраця полягає в систематичних науково-популярних лекціях та майстер-класах. Враховуючи, що серпень дуже багатий на «смачні» свята, ми запросили наших гостей на етнографічний захід «Спас українського народу». Відвідувачами стали гості-переселенці з Маріуполя, Краматорська, Харкова, Балаклії, Бердянська, Горлівки, Слов’янська, Сіверська, а також чернівчани.

У майстерні-світлиці народних ремесел та декоративного мистецтва Буковинського центру культури і мистецтва завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ, кандидатка філології Іванна Стеф’юк розповіла про семантику свят Маковія, Преображення Господнє, Перша Пречиста, дізналися також гості про свічникарські клаки, толоки, а також види колективної праці і колективного відпочинку. Багато хто з теплом та ностальгією пригадав будівельні толоки, які ще донедавна єднали їхню громаду (до утвердження найманої праці як усталеної практики).

Гості також мали змогу записати рецепт традиційних пісних шуликів по-сквирськи (запис від очільника установи Миколи Шкрібляка, котрий готує пісну ламану паляницю з маком саме за старокиївським рецептом).

Приємно, що лекторій відвідують постійні учасники, які з нами ще від квітня, вони порівнюють і аргументовно доповнюють лекторку, адже почуте у майстерні-світлиці стимулювало до читання та самостійного пізнання рідної культури.Також уже наша спільна традиція – малюнок на пам’ять і побажання одні одним. Приємно, що дослідження традицій так щиро і надійно об’єднують українців.

Автор фото Ігор МОЛОТКІН,

співробітник БЦКМ

P.S. Рецепт ламанців по-сквирськи і короткий нарис на цю тему.