Новини

БАРВИСТА ЕКСПЕДИЦІЯ У БУКОВИНСЬКУ БРУСНИЦЮ

1 7Якщо ми захочемо перерахувати найвідоміші ремесла України – одним з перших на думку спаде ткацтво, адже відоме воно ще як мінімум з трипільських часів. Проте, на превеликий жаль, зараз ткацькі навики є рідкістю по селах Буковини, а знання кожної майстрині – на вагу золота.

Днями колектив нашого Центру побував у дослідницькій етнографічній експедиції в Брусниці Чернівецького району, а головна ціль – вивчення ткацьких традицій даного населеного пункту для подальшої популяризації. Ми щиро вдячні спеціалісту відділу культури, освіти, молоді і спорту Брусницької сільської ради Андріанні Скулиш, котра ініціювала популяризацію ткацьких традицій Брусницької громади і допомогла з логістикою. Висловлюємо також щиросердну вдячність за допомогу Василині Брицькій, котра очолює Будинок культури у с.Брусниця.

Ця експедиція наочно показала нам, наскільки важливо поспішати з вивченням звичаїв нашої області – одна з майстринь ділилася етнографічними знаннями з нами аж із далекої Португалії, саме туди Марафту Шемчук закинула загроза війни.

Інші дві берегині народних традицій – Марія Харина та Катерина Бойчук – детально, душевно і дуже глибоко розкривали нам логіку народних назв кольорів, традиційні приписи одягової культури, таємниці буковинської дзестрі, обрядове життя баюрка, окравки (окрівки), горбочки, тайстри і сорочки.

«Я не можу так просто сидіти, ця робота для мене і творчість, і розрада, і спілкування. І я би хотіла, аби було кому передати знання – я би навчила, вже багато пропонувала сусідам і рідним. Це не є просто, але вже як навчишся – то отримуєш правдиве задоволення», - розповідає Катерина Василівна Бойчук, педагог з багатолітнім стажем.

«Традиція тримається на любові й на тих, хто боїться втратити своє», - сказали нам у Брусниці. Так складно і водночас просто…

Дослідницькі матеріали з «барвистої експедиції» очікуйте вже найближчим часом на наших офіційних сторінках та на сайті bukcentre.cv.ua.