Новини

Як навчитися створювати красу за кілька хвилин

DSC 0686Сьогодні у Буковинському центрі культури і мистецтва відбулися два майстер-класи, які, на перший погляд, цілком різні – з витинанкарства і хусткування. Ініціатори і співорганізатори зустрічі – Всеукраїнська ініціатива «Активна громада», відвідувачами стали гості-переселенці з Харкова, Маріуполя, Коростеня та інших населених пунктів. Отож, що поєднує витинанкарство та хусткування? Важливість фантазії. Адже для того й іншого потрібно не так багато затрачених ресурсів та часу, натомість результат залежить від пластичності фантазії.

Основам витинанкарства присутніх навчав народний майстер, методист Буковинського центру культури і мистецтва Василь Беженар. Гості опанували основні принципи роботи з папером і дізналися дещо з історії української витинанки.

Кураторка етнографічного проєкту «Спадщина» БЦКМ, кандидатка філології Іванна Стеф’юк провела лаконічну лекцію-мандрівку «Одягові традиції України – сакральний та утилітарний аспекти», а відтак продемонструвала кілька способів традиційного вив’язування хустки.

Так, гості дізналися головні таємниці впевненої в собі Кайдашихи, штрамачки Чукутихи і закоханої дівчини з поем Тараса Шевченка. Так, українська хустка має чимало таємниць.

Автор фото – Ігор Молоткін, співробітник БЦКМ