Новини

Мозаїка народних звичаїв у Буковинському центрі культури і мистецтва

1 9Пізнавати звичаї найкраще зблизька і душею – адже ідеться про рідну культуру та її смислові коди. Саме тому нещодавно Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» у співпраці із Буковинським центром культури і мистецтва організувала захід для сімей, які знайшли прихисток у Чернівцях: «Зелені свята: мозаїка народних звичаїв». Подія привернула увагу учасників із Харкова, Запоріжжя, Миколаєва, Маріуполя та Краматорська.

На занятті заваідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури, кандидатка філологічних наук Іванна Стеф’юк познайомила присутніх із традиціями, пов’язаними із відзначенням Трійці, а також провела екскурсію майстернею-світлицею народних ремесл та декоративного мистецтва БЦКМ.

Окремо акцентували на таких елементах нематеріальної культурної спадщини Буковини, як «Буковинське поминальне деревце з дарами» (адже йдеться про поминальну обрядовість як невід’ємну складову Зелених свят), «Обряд на викликання дощу «ховання ляльки» та його порівняння з румунськими та болгарськими плювіальними практиками, «гуцульська мала бондарка з випалюванням» (цією експозицією відвідувачі зацікавилися особливо).

Відтак присутні доєдналися до створення спільного плаката із побажаннями нашим захисникам, який обов’язково відправиться на Схід.