Новини

Відійшла у вічність Валентина Діаковська

DiakovskaКолектив Буковинського центру культури і мистецтва з глибоким сумом повідомляє, що на 72-му році життя відійшла у вічність людина-легенда, багаторічна очільниця правління обласного відділення Українського фонду культури, заслужений працівник культури України Валентина Костянтинівна Діаковська.

Слово «заслужений» чи не найкраще підходить для характеристики її творчої діяльності, адже усе своє життя Валентина Костянтинівна присвятила служінню своєму народові та розвитку національної культури. Вона дала справжню путівку у мистецьке життя багатьом творчим особистостям, які прославляли та продовжують прославляти по світах наш буковинський край. Розділяємо біль тяжкої втрати з рідними, близькими та однодумцями Валентини Костянтинівни.

Нехай Господь дарує їй Царство Небесне та вічний спокій.

 

ДОВІДКОВО

Валентина Костянтинівна Діаковська народилася 8 грудня 1949 р. у м. Баку. Закінчила Івано-Франківський інститут ім. В. Стефаника. Усе життя працювала в сфері культури: з 1969 р.: - викладач по класу фортепіано музичної школи №2 у м. Чернівці, 1984-1992 рр. - завідувачка відділу культури Першотравневого райвиконкому. З 1992 р. - заступник голови, з 1997 р. - голова правління Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури.

За її ініціативи багато років проводилися вечори вшанування працівників культури, за сприяння Фонду надруковано книги П. Целана, Г. Тарасюк, В. Демченка, Т. Севернюк та ін. Організатор виставок всесвітньо відомих художників М. Шемякіна, М. Бідняка, І. Марчука, Т. Вірсти та ін.

Фонд культури - організатор міжнародних мистецьких акцій під егідою Ради Європи. Виставки та концерти талановитої молоді, організатором яких стала Валентина Діаковська, полонили публіку Парижу, Манда, Коломбо, Афін, Бухаресту, Кракова, Копенгагена.

У 2007 р. відбулася презентація фільму «Повернення... П. Целан», автором ідеї і продюсером якого стала Валентина Костянтинівна. Він отримав І місце у конкурсі «Українці за кордоном», гран-прі «Золотий едельвейс та І місце на XI міжнародному фестивалі телефільмів.

Заслужений працівник культури України, нагороджена Почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом», орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, медаллю «На славу Чернівців».