Новини

ХХХІІ Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі»

bukzustr2022АНОНС

21 серпня 2021 року в Чернівцях відбудеться українська частина ХХХІІ Міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі». Організатори заходу – Чернівецька обласна державна адміністрація, управління культури Чернівецької облдержадміністрації, Чернівецька міська рада, управління культури Чернівецької міської ради, Буковинський центр культури і мистецтва.

На справжнє свято народної пісні, музики й танцю завітають добре знані колективи з Польщі «Stanowiаnie», «Juterzenka» та Румунії – «Flori de Bukovina», «Piatra Soimului». Своїми виступами чернівчан та гостей нашого міста приємно здивують художні колективи з різних куточків буковинського краю.

Фестиваль розпочнеться о 15.00 урочистостями біля входу до міської ратуші. З 15.30 до 17.30 колективи-учасники презентуватимуть своє мистецтво на локаціях біля:

- Головного управління Пенсійного фонду України у Чернівецькій області (вул. О. Кобилянської, 1);

- Центру румунської культури ім. Євдоксія Гурмузакі (вул. О. Кобилянської, 9);

- Чернівецького обласного краєзнавчого музею (вул. О. Кобилянської, 28);

- Чернівецького обласного товариства польської культури ім. Адама Міцкевича (вул. О. Кобилянської, 36).

Святковий день завершиться видовищно-театралізованим дійством «Люблю тебе Буковино, люблю твої люде…», що триватиме з 19.00 до 22.00 у Центральному парку культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка м. Чернівців. Участь у дійстві візьмуть гості фестивалю та понад 30 колективів з Чернівецької області.

22 серпня гості з Польщі – колектив «Stanowiаnie» з концертною програмою відвідають село Стара Красношора Красноїльської ТГ. Румунські колективи «Flori de Bukovina», «Piatra Soimului» та польська «Juterzenka» візьмуть участь урегіональному фестивалі «Заспівай, родино» в смт Лужани Мамаївської ТГ, а згодом презентують свою велику концертну програму в смт Неполоківці Неполоковецької ТГ.

Щиро запрошуємо відвідати один з найбільших транскордонних мандруючих фестивалів, який відбувається у Центральній Європі уже впродовж трьох десятиліть!

Довідково

Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі» був заснований у 1990 році в містах Ястров’є та Піла (Польща). Ідея створення такого фестивалю заполонила серця двох творчих людей – професора слов’янської філології Варшавського університету, чернівчанина за походженням Казімєжа Фелешка та етнографа з польського міста Піла Збігнєва Ковальського, який сьогодні є директором фестивалю. До проведення Міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі» Чернівецька область приєдналася у 1999 році.

Основна мета заходу - збереження та презентація народних традицій Буковини в середовищах переселенців з нашого краю у Польщі, Румунії та Угорщині. Згідно цієї мети, «Буковинські зустрічі» тривають від травня до жовтня у цих країнах та в Україні.

Фестиваль покликаний гуртувати народи у збереженні, відродженні та популяризації традицій багатогранної культурної спадщини нашого краю. І все це завдяки небайдужим талановитим людям, яких об’єднує буковинське коріння.