Новини

«Смаки Буковини» у Грушівцях

192785640 283569213106650 194508803611491222 nДеякі страви, представлені у нашому проєкті, добре відомі буковинцям. Та є й такі, про які жодного разу не чули. Однією з таких є «Алівінка». Це своєрідні «палянички», що печуться на шпаргаті. На Сторожинеччині цю страву називають «Олівенчик». А ще, у деяких населених пунктах «Алівінкою» називають малай.

Тепер і про саму страву. Марія Паулєнку з Грушівців пам’ятає її ще з дитинства. Наразі готує вже для своїх онуків. Дрібно змелену кукурудзяну крупу заливають гарячим кисляком, або молоком. Марія Тодорівна надає перевагу кисляку. Дають крупі набухнути впродовж 30 хвилин (час залежить від крупи). До кукурудзяної маси додають овечу бринзу (буц) або солоний сир, багато свіжого кропу та пшеничного борошна. Замішують своєрідне рідке тісто та загортають у капустяний лист.

Роблять цю страву також і з солодкою начинкою. У такому варіанті до кукурудзяної маси додають цукор, варення з сливок або вишні.

На гарячий шпаргат викладають листя капусти з начинкою та печуть з обох боків. Перед подачею листя знімають. Такої цікавої страви Ви ще не куштували!!!!Особливо вона смакує гарячою.

За сприяння в організації зйомок висловлюємо вдячність Марії Онофрейчук.