Новини

Репресована: історія Ірини Войцеховської

img3Вона була десятикласницею, яка лише вступала у доросле життя та старанно готувалася до випускних іспитів, коли у їхнє затишне містечко прийшла радянська влада.

Ірина Франківна Войцеховська не встигла закінчити школу, тому що була арештована та відправлена у табори. Юною дівчиною вона стала жертвою політичних репресій страшного комуністичного режиму. Прощання зі своєю родиною Ірина Франківна пам’ятала до найменших подробиць протягом усього життя. Через багато років вона розповіла свою історію, якою ми ділимося з вами.

Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Його відзначають щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% українці). Багатьох було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, каторгу, табори.