Новини

80 років з часу трагічних подій в урочищі Варниця

167210162 516363666193260 4684153502575843758 n1 квітня минає 80 років з часу трагічних подій, які відбулися в 1941 році в урочищі Варниця, неподалік від села Біла Криниця. Тоді радянські прикордонники відкрили вогонь по колоні мирних людей, яка намагалася перейти з Радянського Союзу до Румунії. Точна цифра жертв того страшного злочину невідома і сьогодні. Окремі дослідники повідомляють, що біля кордону розстріляли близько пів сотні людей, багатьох було поранено. Про цю трагедію довго мовчали і почали говорити та досліджувати уже в незалежній Україні.

Того дня у центрі Глибоки зібралися близько двох тисяч осіб, які вимагали дозволу на прохід до Румунії. Звідти люди великою колоною рушили у бік кордону. Серед них були жінки, діти, молоді чоловіки. Коли люди підійшли до кордону, першим у живі мішені вистрелив радянський офіцер. Далі вже строчили кулемети…

Перед цими страшними подіями серед людей навмисно пустили чутки, що ніби то з 1 і до 10 квітня кордон між СРСР та Румунією буде відкритим і всі, хто захоче, зможуть перейти його. То була свідома провокація проти жителів Буковини. Переходити кордон селян агітували румунські агенти. Агітація проводилася відкрито у селах, а радянська влада робила вигляд, що нічого не бачить. Ці події радянський режим використав як привід для того, щоб виселити з рідних домівок тисячі буковинців. У передвоєнний рік з Чернівецької області депортували 11 тисяч осіб.

З метою вшанування пам’яті жертв трагедії та поширення інформації про ті події створили відео, до роботи над яким були залучені співробітниці Буковинського центру культури і мистецтва. Науковою консультанткою виступила методистка установи, письменниця та літературознавиця Іванна Стеф’юк. Сценаристка проєкту – Марина Шварцман, співробітниця відділу сприяння розвитку кіномистецтва БЦКМ. Режисерка – радниця голови Чернівецької ОДА з питань культури Любов Добровольська. Вона зазначила, що у зв’язку з карантином, наразі немає можливості організувати велелюдні вшанування пам’яті жертв трагедії, тому й створили відео, щоб якомога більше людей дізналися про цю сумну сторінку історії.

Як додають автори проєкту, у відео використані діалоги з роману Марії Матіос «Букова земля», у якому описується розстріл в урочищі Варниця 1 квітня 1941 року. У проєкті задіяні актори Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської. Музичний супровід – Василь Юрчак.