Новини

Три празники в гості

img1-43Шановний глядачу! Ми щиро раді вітати Вас на щорічному традиційному ХІVобласному фольклорно-етнографічному святі «Від Різдва Христового до Йордану». У ці Богом благословенні різдвяні свята промовляємо один одному благоговійно та радісно:

Христос народився!

Славімо Його!

Запрошуємо Вас долучитися до нашого свята, яке цьогоріч відбудеться онлайн та розділити з нами найбільшу різдвяну благодать.

У ці святкові зимові дні, святить для нас з вами свічка різдвяних свят - неповторними зимовими празниками від Різдва Христового зі своєю прадавньою символікою, життєствердним колядуванням, щедрий вечір зі щедрівками, Йордан із Йорданським водосвяттям.

Для українців під час цих свят дорогими є і горщик куті на столі, і щедрий житній сніп на покуті, і щирі засівання сусідських домівок, і душевна коляда, і величальна щедрувальна пісня на честь господаря й господині та їхніх діточок.

Одним з найяскравіших свят зимового циклу на Буковині традиційно залишається відзначення Нового року за старим стилем, яке не відбувається без переберії чи маланки – ритуального карнавального дійства.

Завершується цикл зимових свят водохресним святвечором, Святим Богоявленням та Хрещенням Господнім, - днем, який на Буковині традиційно називають Йорданом. Пісні та віншування цього свята були щирі й щемні, де прославлялося Хрещення Господнє в річці Йордані.

Учасниками свята стали колядники та маланкарі – кращі аматорські колективи краю, які відтворили прадавні звичаї і традиції.

Тож долучайтеся до цієї неповторної та яскравої феєрії буковинських обрядодійств!

 

Святвечір у Южинці

Святкуємо разом онлайн

ХІVобласне фольклорно-етнографічне свято

«Від Різдва Христового до Йордану»

(Відео перше) 

Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Южинецькі молодички» будинку культури села Южинець Ставчанської територіальної громади Чернівецького району (керівник – заслужений працівник культури України Ганна Зварич)

Любов до автентичної пісні, звичаїв, традицій та обрядів рідного краю – все це об’єднує учасників народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Южинецькі молодички» .

Нині це один з кращих фольклорно-етнографічних колективів на теренах Буковини. Аматори самобутньо відтворюють стародавні обряди весіль, народин, хрестин, проводів до війська, різдвяні, великодні та храмові свята, які здавна побутували у селі Южинець Ставчанської територіальної громади.

Впродовж десятиліть колектив натхненно займається пошуковою діяльністю, спрямованою на відродження та популяризацію кращих зразків народної культури.

 

Зразковий аматорський фольклорний колектив «Калинове намисто» будинку культури села Южинець Ставчанської територіальної громади Чернівецького району (керівник – Марія Мироник)

Зразковий аматорський колектив «Калинове намисто» згуртував молодих, енергійних та небайдужих до рідної культури людей. Впродовж п’ятнадцяти років колектив зростав та професійно розвивався. У виконанні «Калинового намиста» завдяки високій майстерності ожила ціла низка фольклорних розсипів буковинського краю: народні пісні, хороводи, танці та елементи етнічних ігор.

Щороку репертуар колективу збагачується новими пісенними творами: обрядовими піснями, веснянками, колядками, щедрівками.