Новини

Палітра Букової Землі

img10Липень і серпень цього року для працівників Буковинського центру культури і мистецтва минули під творчим покровом роману-панорами Марії Матіос «Букова Земля». Чотири перформативні читання, проведені тоді, викликали багато позитивних вражень та емоцій. «Букова Земля» нашої славної землячки не залишила нікого байдужим. І не тільки тих, хто побував на унікальних літературно-мистецьких зустрічах, а й усіх, хто спостерігав, співпереживав за проектним дійством у соціальних мережах.

Символічним епілогом цих відкритих та інтелектуальних зустрічей стала виставка живопису буковинських художників «Палітра Букової Землі». Вона, до речі, ще й досі триває в приміщенні нашої установи. Три багатобарвні та різнопланові частини виставки розповідають мовою пензля про магічну красу природи Буковини, її особливу поетичність та довершеність.

Цікаво, що презентовані роботи художників по обидва боки кордону – українських та румунських. Можливо дещо різні творчі бачення, манера подачі та стилістичні рішення на полотнах художників різного віку, професійної освіти, але єдине і незмінне в них – залюбленість у рідний край, його тиху велич та енергетичну силу.

В експозиції тридцять шість живописних робіт, створених впродовж останніх десяти років. У тематичних розділах «Земля Васильків», «Моя Буковина», «Зелен-край» митці запрошують здійснити подорож місцями, що їх надихнули. Власне, сюжети картин – це мандри Буковиною. У деяких роботах відчутний вплив яскравого, самобутнього буковинського народного мистецтва, фольклорної тематики, захоплюють квіти, річка Серет, непотворні краєвиди... Роботи написані динамічно, легко, емоційно, пейзажі вирізняються багатим витонченим колоритом, цікавими композиціями. Олійні на акварельні картини вдало передають красу та неповторність, за словами Марії Матіос, Божого Округу – Букової Землі.