Новини

Вічний смуток сьогоднішнього дня

Kiev BabiYar Children 07061329 вересня відзначають День памʼяті жертв масових убивств у Бабиному Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту .

Це біль не одного роду і не одної громади, і навіть не одного народу.

Роман Марії Матіос показує цю тему не тільки крізь призму етнічної зачистки одного народу іншим, а і показує безпрецедентний випадок: як правозахисник і тодішній мер міста Траян Попович разом із почесними дипломатами врятували від депортації 20 000 євреїв, хоча спочатку ішлося тільки про 200.

Цей невеличкий відеоспомин є спробою сучасного прочитання вічних тем. І спробою індивідуального прочитання глобального тексту. Авторка ідеї та режисерка – радниця голови ЧОДА Любов Добровольська, зйомки та відеомонтаж Віталія Гусакова, сценарій письменниці та науковиці, кандидатки філологічних наук Іванни Стеф`юк (Олещук), співробітниці Буковинського центру культури і мистецтва.

Висловлюємо щиру вдячність за втілення образу молодій письменниці Марині Горбатюк, а також журналістці Марині Шварцман та її донечці, щиро дякуємо адміністрації Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка (директор – Наталія Філяк) за сприяння процесові зйомок.