Новини

Юні митці Буковини презентували свої творчі роботи

головнаПерші промінці напрочуд теплого весняного сонця ніби всміхнулися з робіт юних художників буковинського краю під час відкриття чергової виставки у рамках обласного відбіркового туру Всеукраїнської мистецької програма «Нові імена». Ця традиційна імпреза відбулася у залі Чернівецького обласного художнього музею.

До уваги відвідувачів - живопис гуашевими та акриловими фарбами, графічні твори, виконані ручкою, пастеллю, гіпсографія, скульптура з пластиліну, розпис на склі, дереві та тканині, витинанки, ткані гобелени, тайстри, валяння з вовни, ляльки-мотанки…

 

Учасниками цьогорічного обласного туру конкурсу стали 24 учні 12-ти мистецьких шкіл області. Найобдарованіші юні таланти демонструють свої творчі напрацювання, які вони виконали у мистецьких навчальних закладах і вклали у свої роботи чимало зусиль, уяви та майстерності.

У залі експонуються 136 творів у номінаціях «Образотворче мистецтво» та «Народне мистецтво». Ці роботи яскраво демонструють справжнє розмаїття сучасних технік образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтв, зокрема й традиційного буковинського мистецтва. Опікувався організацією та відкриттям виставки методист УМЦКБ Василь Беженар.

Урочисто відкрила виставку директорка Чернівецького обласного художнього музею - заслужений працівник культури України Інна Кіцул. Учасників з першою творчою перемогою щиро вітали в.о. начальника управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації Тетяна Шарагова, голова Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури ім. Бориса Олійника, заслужений працівник культури України, член журі конкурсу Валентина Діаковська, директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького обласного художнього музею, член журі Лариса Курущак. У їхніх виступах рефреном звучала думка, що ця виставка – лише перша сходинка у творчій біографії юних митців. Адже чимало колишніх учасників «Нових імен» вже давно і з успіхом прославляють своїм мистецтвом рідний край.

У свою чергу, до присутніх звернулися учасники виставки-конкурсу - учні художньої школи ім. М. Івасюка м. Чернівців Елізабет-Вікторія Ковальчук (викладач - Ігор Талалай), Валерія Філіпець та Лучія Глусяк, а також їхня викладачка Ірина Каленик. Юні митці дякували усім присутнім за неабиякий інтерес до їхньої творчості.

Довідково

«Нові імена України» – це мистецький проект, започаткований Українським фондом культури у 1991-му році. Він був створений для того, щоб віднайти та підтримати обдаровану молодь у галузях музики, літератури, образотворчого мистецтва і народної творчості. Щорічно у рамках Всеукраїнської мистецької програми «Нові імена» проводиться обласний відбірковий тур огляду-конкурсу, в якому беруть участь учні художніх шкіл та образотворчих відділів шкіл мистецтв Чернівецької області.

Упродовж 29-ти років існування програми «Нові імена України» переможці обласного туру неодноразово поверталися на Буковину зі столиці переможцями, лауреатами або дипломантами, і це засвідчує високий фаховий рівень навчання у мистецьких школах нашої області.

Виставка триватиме до 16 березня 2020 року.