Новини

НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО ПІДГІР’Я

репрезентує виставка Лариси Броски, Михайла Геви, Марії Остафійчук, Трандафіри Сушинської

DSC 5046Соломкоплетіння, лозоплетіння, текстильні ляльки і текстильна аплікація, вишивка і ткацтво…Яскраве різнобарв'я, сповнене енергією рідної землі й теплом людських рук, додає сонячності виставковій залі учбово-методичного центру культури Буковини і святкового настрою усім присутнім на урочистій імпрезі…

Це незвична експозиція. Це виставка-урок. Чотири повчальні життєві й творчі історії, як від батька-матері бережно перейняти ремесло, постійно вдосконалювати його, передавати наступникам. Тридцять років поспіль Лариса Броска працювала вчителем образотворчого мистецтва у Сторожинецькому районному ліцеї. Нині за авторською програмою навчає дітей угуртках «Золота соломинка» і «Флористика» при центрі дитячої та юнацької творчості Сторожинецької міської ради. Народні обрядові вироби з соломки, побутові предмети й прикраси, обереги, народна іграшка…Ось який мистецький діапазон майстрині. Це дає можливість дітям проявити, розвивати свої творчі здібності. А філігранний вертеп, який пані Лариса нафантазувала акурат до нинішньої виставки, - як своєрідний символ народження нових і світлих ідей, які майстриня зреалізує в своїй творчості. Особисто і разом зі своїми вихованцями. На цьому наголосила директорка центру дитячої та юнацької творчості Сторожинецької міської ради Ольга Паладій, вітаючи колегу і всіх майстрів з відкриттям виставки.

 

Заступниця директора Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Любов Черлінка і собі привітала колегу – Михайла Геву, який веде при центрі гурток «Лозоплетіння». Михайло Васильович також працює вчителем трудового навчання і математики (це його профільний предмет після закінчення матфаку Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича) у Сторожинецькій гімназії №2. Складні пластичні конструкції - церкви, герби, хрести, янголи… «Співоча» сонячна лоза Михайла Геви знана й відома: майстер бере активну участь у районних і обласних виставках, охоче ділиться секретами лозоплетіння на численних майстер-класах.

Ляльки-мотанки, ляльки з природних матеріалів, текстильна аплікація… Це лише один напрям творчості Марії Остафійчук. Впродовж п’ятнадцяти років майстриня працювала в центрі дитячої та юнацької творчості Сторожинецької міської ради. У своїх творах Марія Василівна яскраво демонструє, як гра фактури, деталей й кольору творить або ж увиразнює образ іграшки чи картини, додає їм настрою і навіть характеру.

Трандафіра Сушинська - майстриня народної вишивки і ткацтва, заслужена працівниця культури України, завідувачка філії центру культури та дозвілля Великокучурівської сільської ОТГ села Снячів просто вразила колекцією сорочок - традиційних і сучасних, розмаїттям пишних горботок, тканих рушників і наміток. Справжня буковинська мозаїка народної творчості! А ще Трандафіра Сушинська закохана в народну пісню. В складі тріо (разом з донькою Світланою, подругою Павліною Дущак), відтак у квартеті (із Зореславою Онуляк) представила українську народну пісню і романс «В саду осіннім айстри білі». Голова Великокучурівської сільської ОТГ Василь Тодоренчук, вітаючи учасників імпрези, наголосив, яке важливе значення для життя і розвитку громади має заклад культури, грамотна робота його працівників, збереження народних традицій. «Кілька років поспіль у Снячеві граємо весілля за народним «контрапунктом», з детальним дотриманням усіх смислових подробиць святкового дійства», - розповів Василь Мірчович. «Так воно і буде - цього року весільний обряд зі Снячева включено до традиційного обласного свята «Осінь весільна» в музеї народної архітектури і побуту», - повідомив директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк.

З піснями студентки ЧНУ ім. Ю. Федьковича Анастасії Геви, які «обрамили» імпрезу, загальне спілкування перейшло на рівень особистих відкриттів…

Олена ЧАЙКА