Новини

Запрошуємо на презентацію документального фільму про Івана Терена

212АНОНС

Документальний фільм про Івана Терена "Я обираю серцем" буде презентовано у Чернівцях 20 січня. Заслужений майстер народної творчості України, різьбяр і живописець, чудесний знавець буковинських традицій. Перша персональна виставка, де стрічку символічно перерізає тоді ще зовсім маленький син... Остання персональна виставка, яка звалася так оптимістично, що ніхто би й не подумав, що вона стане лебединою піснею - "Буковинські сміхованці". Іван Іларіонович доповнював і довершував власні коментарі для фільму стільки разів, скільки добрий різьбяр довершує візерунок.

У серпні минулого року він переглянув документальну стрічку спочатку з авторами фільму, а відтак - з люблячою дружиною Ольгою, планував презентацію, а у вересні митця не стало з нами... Це буде вечір-символ: документальний фільм "Я обираю серцем" презентуватимуть саме в день його іменин - "на зимового Івана", як кажуть на Буковині.

 Запрошуємо усіх, хто знав Івана Терена, вчився у нього, а також усіх-усіх зацікавлених.

Місце зустрічі - учбово-методичний центр культури Буковини (вулиця Йозефа Главки, 1-а). Початок заходу о 15.00. 

Довідкова інформація. Майстер художнього різьблення та інкрустації, заслужений майстер народної творчості України (2006), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2001), лауреат обласної премії імені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини у номінації "Науково-дослідницька діяльність та популяризація народного мистецтва Буковини" (2001), нагороджений медаллю «На славу Чернівців» (2011).

Народився 8 листопада 1951 року в місті Вашківці Вижницького району Чернівецької області.

Закінчив Чернівецьке художньо-ремісниче училище №5 та Чернівецький державний університет ім. Ю. Федьковича.

Понад три з половиною десятиліття майстер працює в традиційній галузі народного мистецтва – різьбленні по дереву, роботи якого виконані у стилі буковинської сухоого різьблення з розмаїттям гуцульських елементів. Митець творчо переосмислює народні традиції різьблення, тим самим популяризує й збагачує давнє ремесло. Захоплюється Іван Терен і живописом, сакральним мистецтвом, охоче різьбить напрестольні хрести, свічки, престоли, також виготовляє топірці, рахви, скрині, ложки.

До 600-річчя Чернівців видав каталог-посібник «Художнє різьблення на Буковині» (Чернівці, 2007).

Неодноразово брав участь в обласних, всеукраїнських, міжнародних, персональних виставках, фестивалях. Мистецькі твори майстра зберігаються у Чернівецькому художньому і краєзнавчому музеях та приватних колекціях.

Помер 19 вересня 2019 року. Похований у Чернівцях.