Новини

Всеукраїнський вишивальний проект «Відродження борщівської сорочки»

soro4kaАНОНС

21 листопада о 13.00 в учбово-методичному центрі культури Буковини (вул. Й. Главки, 1-а) відбудеться відкриття Всеукраїнського вишивального проекту «Відродження борщівської сорочки». Цей проект відбувається у рамках культурно-мистецької акції «Обмінні виставки між областями України». Він стартував ще у 2017 році та об’єднав вишивальниць з різних куточків України та за кордоном, які вивчають і реконструюють сучасні та давні техніки цього культурного надбання.

Мета та завдання проекту - відшити зразки деталей автентичних борщівських сорочок задля відродження, поширення та збереження давніх технік народної вишивки.

В експозиції будуть представлені 22 вишитих фрагменти борщівських автентичних сорочок з різних регіонів України, які відтворили 24 майстрині давніми борщівськими швами і техніками: колодки, верхоплут, підстелений хрестик, ретязь, лічильна гладь та ін. Розмір кожного полотна - 30х40 см. Автор та ініціатор проекту – Майя Юркевич. Упорядник схем – майстер художньої вишивки Вікторія Кривоніс. Куратор і учасниця проекту в Чернівцях - майстер народної вишивки Наталка Пташинська.

За основу взято схеми деталей борщівських сорочок Борщівського обласного краєзнавчого музею з книги Людмили та Олексія Покусінських “Борщівська народна сорочка”, які дослідили та відтворили самі ж автори. Виставка пересувна і вже побувала у Тернополі, Львові, Києві, Дніпрі, Мелітополі, Новій Каховці та інших містах України.

Ця культурно-мистецька подія включає у себе проведення творчих зустрічей у різних куточках України для спілкування та обміну досвідом, аби кожен охочий зміг ближче ознайомитися з багатогранністю борщівської вишивки.

Щиро запрошуємо помилуватися рукотворною красою талановитих українських майстринь!