Новини

ПИСАНА ТОРБИНА ШКОЛИ БУКОВИНСЬКОЇ ТАЙСТРИ розквітла яскравими барвами на підсумковій виставці результатів першого в Україні культурно-освітнього проєкту для молоді «Школа буковинської тайстри»

DSC 0375Виставкова зала Учбово-методичного центру культури Буковини - в творчих портретах дев’яти учениць, а зараз уже випускниць школи. Ниточка за ниточкою на стародавніх ткацьких верстатах невтомні майстрині створювали оці чудові торбини, які засяяли своєю красою в ошатній залі. Створили неповторну красу з натуральної вовняної нитки , з своїх мрій, фантазій та любові до рідного краю.

 

Ірина Рурак, Ольга Савіцька, Юлія Спіцина, Тетяна Шилюк, Олена Ясінська, Леся Кольберт, Наталія Боднар, Марія Ващук, Любов Шилюк – справжні героїні святкової підсумкової імпрези. Вони створили тридцять чотири неповторні тайстри. Вісімнадцять – за автентичними зразками з колекції заслуженого діяча мистецтв України, етнографа, експерта проекту Миколи Шкрібляка.

Керівниця проєкту Одарка Кучерява наголосила, що майстрині вивчили різні техніки ткання, творчо застосували свої знання – створили також стилізовані тайстри сучасного звучання. Показали, як давня барвиста торбина може відродитися в сучасних умовах, стати модним аксесуаром молодіжного одягу, бути впізнаваним буковинським сувеніром, справжньою візиткою нашого мальовничого краю.

Микола Шкрібляк вручив майстриням сертифікати про закінчення школи від ГО «Вишиваний дивотвір», Школи буковинської тайстри та УМЦ культури Буковини.

Начальниця управління культури облдержадміністрації, заслужена працівниця культури України, потомствена ткаля Віра Китайгородська вручила подяки ученицям школи, учителям , команді і партнерам проєкту.

З вітальним словом виступив заступник Чернівецького міського голови Олександр Паскар. Наголосив, що всі мистецькі проєкти «Вишиваного дивотвору» відбуваються за підтримки Чернівецької міської ради. А проєкт «Школа буковинської тайстри» потужно «працює» на іміджеву привабливість краю. Адже наша буковинська тайстра – на поштовій марці. На День міста відбулося погашення поштових марок із зображенням автентичних тайстр, які виткали учениці, а тепер випускниці школи.

Прикметно, що проєкт «Школа буковинської тайстри», як і попередній проєкт з відродження буковинського ліжникарства, має великий резонанс не лише на Буковині, а й в Україні. Одна з учениць школи – Ірина Рурак – гідно представила наш край на Всеукраїнському мистецькому проєкті «Шляхами тканої Буші».

Можемо уявити, як гордяться своїми ученицями учителі Школи буковинської тайстри - Олена та Михайло Прокопюки, які завжди наголошують: «То не майстри, котрі не мають учнів!» На родинному обійсті творчого подружжя в Яворові Косівського району Івано-Франківської області відбувався перший етап школи.

Школа буковинської тайстри – це культурно-освітній проєкт для молоді. А ілюстративно-інформативне видання «Школа буковинської тайстри від А до Я» - це путівник у захопливий світ буковинської тайстри. Менеджер проєкту Олена Чайка розповіла про роботу над книгою, про те, як цією книгою хотіли зацікавити молодь, показати історичну цінність давньої універсальної торбини в житті буковинців, а на прикладі учениць - допитливих, старанних, наполегливих показати, як можна навчитися ткати тайстру «з чистого аркуша», що це можливо, коли є велике бажання…». Один із результатів нашого проєкту – створення однойменного документального телевізійного фільму «Школа буковинської тайстри від А до Я». Сьогодні – кінопрем’єра про нашу буковинську тайстру і жінку-буковинку, яка постійно прагне навчатися новому».

Школа буковинської тайстри зробила справжнє турне зустрічей з учнями загальноосвітніх шкіл міста. Менеджер проєкту Василь Фоменко розповів, як шикувалася черга до ткацького верстата, як діти хотіли спробувати ткати, як залюбки працювали з вовною, як з легкістю сканували QR-код і переходили за посиланнями на інстаграмкнижку - мультимедійну версію книги. В цьому - ще одна унікальність проєкту «Школа буковинської тайстри».

Відчути цю унікальність, створити святковий настрій учасникам проєкту та всім гостям урочистої імпрези допомогли керівник народного аматорського ансамблю народного танцю «Юність» ЦПК м.Чернівців Іван Петрусяк, він же - методист УМЦКБ та автор оформлення експозиції, буковинські музики з села Чагор – аматорський оркестр народної музики «Династія», керівник Віталій Габор, співачка і педагог Тетяна Петришина.

Лариса СВІТЛИК

Проєкт «Школа буковинської тайстри» реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проєкту - Учбово-методичний центр культури Буковини.