Новини

Майстерня-світлиця приймала поважних гостей з Криворівні і Яворова

IMG 20191029 144715«Гості наші дорогенькі, гості наші пишні», - відомі і впізнавані слова гуцульської співанки. Саме такими словами хотілося звернутися до гостей із Яворова та Криворівні, котрі відвідали майстерню-світлицю народних ремесел та декоративного мистецтва Учбово-методичного центру культури Буковини –родин Луцюків та Прокоп′юків. Не просто поціновувачі, а глибинні знавці гуцульської автентичної традиції знайомилися сьогодні із буковинською традиційною культурою у її різноманітті.

Діалектика життя і смерті у обрядовій традиції, негласні коди звичаю, мова і мовчання візерунку та світ шийних прикрас – про все це йшлося у задушевній етнологічні розмові.

«Холодного жовтневого дня світлиця зустріла тепло і гостинно, величезною кількістю експонатів, цікавою і дуже ґрунтовною екскурсією від Іванни Стефʼюк. Щиро вдячні і приємно вражені гуцули із с.Криворівня - сімʼя Луцюків: Василь, Ганна і Марічка», - поділилися відгуком гості.

Подружжя майстрів ткацтва Михайло та Олена Прокопʼюки поділилися цікавими міркуваннями про поведінку ткацького верстата залежно від настрою ґазди, а пані Олена зізналася: спробує виготовити до свят ті знамениті каруковані писанки, про які почула сьогодні інтригуюче «ця писанка розпише себе сама».