Новини

Єднання трипільських родин і видовищне вогняне етнографічне дійство

ANAT9114Вчора, 23 жовтня, у Клубі родинного відпочинку «Буковинська Троя» відбувся видовищний і багатоплановий захід – витоками трипільської культури на буковинською автентикою наснажувалися поважна делегація, імениті шеф-поварі з Мальти, Словенії, Данії, Румунії, Англії, Італії та України, суддівський склад Міжнародного конкурсу ресторанних технологій «BestCookFest-2019». Спеціальними гостями стали ресторатор, кулінарний експерт міжнародного рівня, берегиня заміського клубу «Трипільське сонце» Галина Лосєва (Київська область), дизайнерка Людмила Смолякова та фахівець будівельної справи Аркадій Непоп (м.Київ), майстер художньої кераміки Сергій Богопольський (м.Чернівці), дизайнери-реконструктори студії Gliko(м.Київ).

Організатори заходу – Клуб родинного відпочинку «Буковинська Троя» (директор – Володимир Воронюк) у співпраці із науково-методичним кабінетом дослідження та збереження традиційної культури Учбово-методичного центру культури Буковини (завідувач – Іванна Олещук).

«Єднання трипільських родин» - саме так символічно назвав обмін досвідом між «Трипільським сонцем» та «Буковинською Троєю» організатор заходу Володимир Воронюк, і це направду було єднання однодумців у напрямку популяризації традиційної культури різних періодів.

Гості взяли участь у символічній хлібно-винно-медовій трапезі, яка ознаменовує початок плідної співпраці. Поважних гостей зустрічав аматорський колектив с.Шипинці Кіцманського району «Яворова сопілка», який подарував усім присутнім найсмачніші вершки української традиційної музики. У відповідь на це Галина Іванівна Лосєва зробила «Буковинській Трої» ексклюзивний подарунок – фірмовий рецепт, приготувати який можна за допомогою шаблі і живого вогню.

Відтак усі відвідувачі заходу мали унікальну нагоду познайомитися із виставкою авторської кераміки від Людмили Смолякової. «Це результат 15-річної діяльності, мого знайомства із Трипіллям і поступовим розкодуванням цих знаків для себе. Ми маємо дуже гарний досвід сучасних реконструкцій музейних експонатів (прикладом того є кераміка, яка експонується у Музеї трипільської культури в с.Реваківці, наприклад). Але не менш важливо популяризувати рідну культуру у всій її глибині гостеві, а не тільки поціновувачу-експерту. Тому туристично-ресторанний бізнес і, зокрема, лінія посуду, це надзвичайно плідна нива для утвердження і популяризації традиційної культури», - розповідає Людмила Смолякова.

Наступним тематичним відгалуженням заходу стало знайомство зблизька із буковинською автентикою (приватна колекція «Буковинський куферок» Дарії Стасюк та Діани Новак.

Кульмінаційним завершенням став видовищний нічний захід – етнографічна студія «Шлях вогню» із елементами театралізації та міждисциплінарних діалогів. Заняття провела завідувач науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури Учбово-методичного центру культури Буковини, кандидат філологічних наук, доктор філософії у галузі філології, куратор етнографічного проекту «Спадщина» Іванна Олещук. За принципом тематичного зигзагу лекторка робила постійні паралелі між духовною культурою трипільської протоцивілізації і традиційною культурою Буковини як спадкоємиці традицій. На завершення гості озвучили «хлібні передбачення», адресовані їм, у живописній атмосфері буковинського зоряного неба, гарячого багаття і у колі однодумців і виконали символічний «кривий танець».

Фінальним акордом, або, точніше сказати, кодою заходу стала автентична забава, а настрій усім гостям дарував віртуозний ансамбль Глиницьких музик «Недоспані ночі».

Фото Анатолія БОЙДИ