Новини

БУКОВИНСЬКІ ТАЙСТРИ В ЯВОРОВІ

я всі микола яворів ліжник«З Чернівців до Яворова нам дорога всім відома», - співають в авторській коломийці учасниці проекту «Школа буковинської тайстри». Саме у Яворові відбувався перший етап школи. А цього разу, на Різдво Пресвятої Богородиці, – поїздка майстринь на ІІ Міжнародний фестиваль-ярмарок «Барви гуцульського ліжника», куди ще під час навчання їх запросив сільський голова Яворова Валерій Коцелівський. Майстрині вирушили на свято зі своїми авторськими тайстрами, які створили під час проекту. Дорогою до Яворова відвідали кілька музеїв у Верховині та Криворівні, де ознайомилися з традиціями народного ткацтва, заприязнилися з молодятами справжнього гуцульського весілля, на яке всі учасники одягають виключно давні народні строї.

 

На самому святі вперше продемонстрували свої чудові тайстри, поспілкувалися з добрими знайомими – майстрами народного ткацтва з Буковини та Гуцульщини, привітали з ювілеєм експерта проекту, директора УМЦКБ Миколу Шкрібляка, дали інтерв’ю знаним науковцям Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського у Коломиї, набули нових друзів і запросили їх на презентацію результатів проекту «Школа буковинської тайстри». Імпреза відбуватиметься на День міста Чернівці - 5 і 6 жовтня у галереї ратуші. Один із заходів - парад з тайстрами. В ньому братимуть участь учасниці проекту, члени їхніх родин, а також всі охочі. А коло симпатиків буковинської тайстри дедалі ширшає!

Проект «Школа буковинської тайстри» реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проекту - учбово-методичний центр культури Буковини.