Новини

Вічна пам’ять Іванові Терену

teren

Перестало битися серце відомого мистецького діяча буковинського краю, заслуженого майстра народної творчості України Івана Іларіоновича Терена.

Іван Іларіонович завжди був нашим порадником та консультантом, брав участь у багатьох заходах, які проводили працівники учбово-методичного центру культури Буковини

Колектив УМЦКБ висловлює щире співчуття рідним і близьким Івана Іларіоновича з приводу тяжкої втрати. Іван Терен назавжди залишиться у наших серцях, як Митець з великої літери, добра і чуйна людина.

Світла пам’ять і Царство Небесне славному і талановитому буковинцю! 

Довідково

Терен Іван Іларіонович- майстер художнього різьблення та інкрустації, заслужений майстер народної творчості України (2006), колишній голова Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії імені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини у номінації "Науково-дослідницька діяльність та популяризація народного мистецтва Буковини" (2001), нагороджений медаллю «На славу Чернівців» (2011).

Народився 8 листопада 1951 року в місті Вашківці Вижницького району. Закінчив Чернівецьке художньо-ремісниче училище №5 та Чернівецький державний університет ім. Ю. Федьковича. Понад три з половиною десятиліття майстер працював у традиційній галузі народного мистецтва – різьбленні по дереву, роботи якого виконані у стилі буковинської сухого різьблення з розмаїттям гуцульських елементів. Митець творчо переосмислював народні традиції різьблення, тим самим популяризував й збагачував давнє ремесло. До 600-річчя Чернівців видав каталог-посібник «Художнє різьблення на Буковині» (Чернівці, 2007). Неодноразово брав участь в обласних, всеукраїнських, міжнародних, персональних виставках, фестивалях. Мистецькі твори майстра зберігаються у Чернівецькому обласному художньому і краєзнавчому музеях, а також у приватних колекціях.