Новини

Гості з Сіверщини у школі буковинської тайстри

я всі добреНародний аматорський фольклорний ансамбль «Червона калина» Ніжинського міського будинку культури (керівник – Світлана Ігнатова) – почесний гості V фольклорно-етнографічного свята «Осінь весільна». Напередодні свята учасники колективу із захопленням знайомилися з туристичними принадами столиці Буковини. Справжньою родзинкою, як щиро вони самі щиро зізналися, стали їхні навідини до Школи буковинської тайстри.

Керівник проекту - Одарка Кучерява розповіла про Школу буковинської тайстри від А до Я – від народження ідеї, написання проекту, перемогу в конкурсі Українського культурного фонду, два етапи навчання, результати освоєння ученицями давнього ремесла, а також про особисті враження від процесу ткацтва, бо ж на той момент саме завершувала ткання своєї тайстри. Зробила це так завзято, що розохотила гостей сісти за ткацький верстат і самим спробувати покласти кольорові рядочки в полотно майбутньої торбинки.

Гості захоплено розглядали колекцію автентичних тайстр з приватної колекції Миколи Шкрібляка і з великим захопленням порівнювали з ними зразки, які відтворили учениці ШБТ: «Такі чудові торбини хочеться носити! Вони такі сучасні! Приїздіть до нас, щоб показати своє народне мистецтво!» Приємно чути такі схвальні відгуки. Приємно фотографуватися на пам’ять.

Проект «Школа буковинської тайстри» реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проекту - учбово-методичний центр культури Буковини.