Новини

У пошуках української ідентичності, або натурфілософія як ключ до діалогу між людиною і природою

2121212У рамках грантової програми «Захист Землі від руйнування озонового шару та пом`якшення наслідків зміни клімату в Україні: спрямування на зміцнення потенціалу та підвищення обізнаності» в Чернівецькій області перебували учасники проектної команди – гості з Київської області та Республіки Білорусь.

За влучним формулюванням гості з Білорусі Ірини Семко, у пошуках української ідентичності делегація відкривала для себе Буковину через заняття з традиційної культури. Перша етнографічна студія «Трипільський код українства» відбулася у Громадському музеї трипільської культури, який діє на базі Клубу родинного відпочинку «Буковинська Троя» (директор – Володимир Воронюк).

Побутово-господарські, сакрально-філософські та ментальні засади мислення однієї з найрозвиненіших цивілізацій відкривала відвідувачам заняття завідувач науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури Учбово-методичного центру культури Буковини, кандидат філологічних наук Іванна Олещук.

Уже наступного дня поважні гості познайомилися з унікальною у своєму роді відкритою приватною колекцією старожитностей заслуженого діяча мистецтв України, директора УМЦКБ Миколи Шкрібляка в майстерні-світлиці народних ремесл та декоративного мистецтва.

Одягова культура буковинців крізь призму етнографічного районування, чоловічий та жіночий світи української традиційної культури, значення табуйованих слів та предметів у осмисленні дійсності – саме ці теми стали основою жвавого обговорення у процесі взаємно цікавого діалогу. Головною ж темою заняття було визначено принципи натурфілософії як ключ до налагодження діалогу між природою та людиною. Як природа навчила людину працювати, за що мусів вибачитися горянин перед лісом, на що спрямовані обряди господарського циклу, а також прадавні уявлення про природу – усе це лягло в основу детальної розмови.

На завершення зустрічі гості мали нагоду перевтілитися в буковинок, адже спеціальний майстер-клас «Файна хустка – файний край» спрямований саме на це.