Новини

У мистецьких школах Сторожинеччини відбувся обласний семінар

15-23-36-60993360 838481916509388 5001333886836277248 o23-24 травня у музичних школах Сторожинеччини відбувся обласний семінар директорів музичних шкіл та шкіл мистецтв на тему: «Ансамбль, як засіб виховання національної свідомості учнів на матеріалі регіонального фольклору». Семінар проходив у Великокучурівській, Костинецькій, Сторожинецькій музичних школах, Красноїльській та Чудейській школах мистецтв.

Методична проблема року: «Психолого-педагогічні принципи виховання учнів у національній системі освіти» знайшла своє завершення на заключному семінарі. Теми семінарів в кожній школі висвітлювалися працівниками різних відділів, розкриваючи зміст загальної теми.

Працівники Великокучурівської музичної школи (директор - Михайло Бусуюк) продемонстрували роботу духового відділу. Саме в цій школі молоді висококваліфіковані викладачі навчають учнів гри на таких рідкісних (для шкіл) духових інструментах, як фагот. Було показано роботу з ансамблями різних складів (від дуетів до великих форм). Професійно прозвучав дует викладачів Н. Бусуюка (фагот) та Д. Бусуюк (флейта).

У Костинецькій музичній школі (директор - В’ячеслав Нагірний) тема звучала так: «Фольклор як засіб естетичного виховання учнів на уроках колективного музичення». Це малокомплектна школа, в якій навчається усього 65 учнів з п’яти сіл. Формат розкриття теми був зосереджений на ансамблях народного відділу:

- тріо акордеоністів;

- ансамбль бандуристів;

- ансамбль народних інструментів;

- квартет викладачів народного відділу.

Крім ансамблів народних інструментів були показані ансамблі піаністів, духових інструментів та вокальне тріо. Приємно відзначити, що саме цього року в школі з’явився духовий оркестр (керівник - І. Калемон) та передбачається, що музична школа отримає нове приміщення. Це свідчить про велику увагу працівників місцевої влади.

У Сторожинецькій музичній школі (директор – Тетяна Іонуц) був показаний урок-концерт з музичної літератури на тему: «Вивчення фольклору як засобу виховання національної свідомості учнів за допомогою інтерактивних форм і методів на уроках музичної літератури» (викладач - Т. Вікован). Під час уроку викладач використовувала інноваційні форми роботи, які озвучувалися різними виконавцями та колективами (ансамблями акордеоністів, бандуристів, скрипалів, піаністів, духових інструментів, вокальними ансамблями та хорами). Навчання було логічним та цікавим. Слід зазначити, що ця школа є справжнім центром культурного просвітництва, виховання та навчання творчої молоді краю.

Красноїльська школа мистецтв (директор – Віктор Митрик) заснована лише у 2017 році (до цього вона була філією Чудейської музичної школи). За цей час школа досягнула значних успіхів. Чимало учнів стали переможцями обласних виконавських конкурсів.

Учасники семінару побували на відкритому уроці з предмету «Сольфеджіо» (викладач – С. Гуржуй) на тему: «Креативні методи роботи на уроках сольфеджіо у національній системі освіти». Це був творчий урок з застосуванням різних форм роботи. Викладач на початковому етапі (ІІ клас) узагальнює уяву учнів про виражальні засоби елементів музичної мови (ритм, теми, лад, мелодія, фактура, динаміка тощо). Під час навчання постійно звучала музика в імпровізації.

Звітній концерт вирізнявся професійністю як у підборі творів, так і у виконавстві. Поряд з творами українських композиторів та українського фольклору звучали твори Ф. Шопена, С. Рахманінова, П. айковського, М. Мошковського, Г. Генделя, Ф. Шуберта та інших. Звучали також й регіональні композиції: польські, румунські народні пісні.

Робота семінару завершилася у Чудейській школі мистецтв (директор – Дана Когут). Семінар був побудований на роботі вокально-хорового відділу. Відкритий урок з вокальним ансамблем на тему: «Ансамбль як засіб виховання національної свідомості учнів на прикладі балади «Міоріца» провела викладач А. Веля. На завершення колектив школи продемонстрував свої творчі досягнення. Участь у концерті взяли чимало переможців обласних конкурсів. В роботі семінару взяли участь голови територіальних громад. Під час їхніх виступів переконливо звучали слова на підтримку діяльності мистецьких шкіл району.