Новини

Майстерня-світлиця прийняла делегацію чернівецьких освітян

DSC 003522 травня у майстерні-світлиці народних ремесел та декоративного мистецтва Учбово-методичного центру культури Буковини відбулася етнографічна студія «Три пласти розвитку культури: що змінилося?», котру провели директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк та завідувач науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури УМЦКБ, кандидат філологічних наук Іванна Олещук.

Дана зустріч відбулася у рамках налагодженої співпраці між нашою установою та управлінням освіти Чернівецької міської ради. Цього разу делегацію склали вихователі-методисти дошкільних навчальних закладів міста Чернівці.

«З історії світової культури знаємо, що прадавня людина скеровувала свій світогляд у нерозривній єдності: міф-праця-мистецтво. Чи змінилися з тисячоліттями ці три форми? Адже вдумаймося: говорячи про традиційну культуру сьогодення, ми згадуємо побут, ремесла, тобто працю. І тутже аналізуємо уявлення наших пращурів про будову світу. Отже, водночас в життєдіяльності людини мають місце як невіддільні і міф, і мистецтво, яке твориться в традиційній культурі через працю.

Наша майстерня-світлиця, вибудувана за концептуальним принципом, «промовляє» до відвідувачів різних країн світу трьома мовами: українською, англійською, коли ведемо екскурсії, та мовою народного мистецтва, яка закодована у цих унікальних артефактах народних майстрів. Тут кожен предмет має свою знакову мову і свій знаковий голос», - зазначає директор УМЦКБ та власник відкритої приватної колекції, на базі якої створено майстерню-світлицю, Микола Миколайович Шкрібляк.

«Усім гостям ми гордо кажемо, що Буковина – це Україна в мініатюрі, і це правда. Адже етнографічне районування розмаїте, культура багатошарова і дивовижна. Серед наших етнографічних маркерів – урочисті коди з ковилою і світлі «деревця» (що є, по суті, хлібним життєписом), бо наша область зберегла усі види сакрального дерева - від будівельної «квітки» до віншувальної «чуги»… А буковинські сорочки – то не тільки бісерна вишиванка у ружі, а й делікатна цирка білим по білому та надскладна геометрична композиція путильської чи вашківецької орнаментики. Це йсорочка на етнографічному порубіжжі зі… 101 пташечкою на рукавах. Не менш колоритним є і світ бессарабського килима та традиційного мачаника, родинної відповідальності хресної матки та системи наших побажань. Цілий глибинний світ… І його ми щиро пропонуємо вам, нашим гостям», - каже Іванна Олещук.

Гості ж світлиці поділилися враженнями від почутого та побаченого. Читаємо в книзі відгуків:

Дякую за змістовну розповідь, ваша праця величезна та неймовірно цікава!

Щира подяка від управління освіти Чернівецької міської ради за співпрацю. Всьому колективу УМЦКБ від вихователів-методистів ДНЗ міста за вашу працю, за відтворення, збереження та передавання майбутньому поколінню нашої суті, душі, нашого коріння. Багато довідалися нового та цікавого. Натхнення вам у нелегкій роботі!

Це надзвичайно цікава зустріч. Величезна подяка всім причетним людям, які поклали свої сили для створення такої світлиці. Не зупиняйтеся!

Цікаво, змістовно. Ви – майстри своєї справи. Дякуємо вам за щирість та відкритість. Натхнення, творчості!

- Велике спасибі за збереження історії, традицій та культури. Ваша праця неперевершена, це дуже цікаво. Здоров`я вам усім та Божого благословення!