Новини

Навчалися методисти

57099007 2143925759033740 8014131382009724928 nПрацівники кабінету навчання та підвищення кваліфікації продовжують систематичну навчально-курсову роботу з підвищення фахового рівня працівників культури і мистецтв. У квітні на базі учбово-методичного центру культури Буковини та клубних закладів області відбулися навчання методистів, спеціалістів методичних кабінетів, відділів, секторів районних і міських клубних закладів на тему: «Організаційно-методичне забезпечення діяльності клубних закладів».

Методичні кабінети - важлива ланка в організації діяльності клубних закладів, вони виконують функції аналізу та накопичення інформації про методику культосвітньої роботи, баз даних методичних та інформаційних матеріалів, вивчення попиту на культурні послуги громадян. Саме тому упродовж навчання ця категорія слухачів розглянула та опрацювала наступні теми: «Нормативно-правові документи, що регламентують діяльність закладів культури» (Тетяна Шарагова, заступник начальника - начальник відділу культосвітніх установ, мистецтв та кіно управління культури обласної державної адміністрації), «Інноваційні форми та методи клубної роботи в умовах адміністративно-територіальної реформи» (Зірка Кудрик, методист вищої категорії навчально-методичного кабінету удосконалення клубної діяльності та розвитку аматорського мистецтва УМЦКБ), «Методичні рекомендації щодо діяльності мережі клубних закладів в об’єднаних територіальних громадах» (Іван Петрусяк, завідувач навчально-методичного кабінету удосконалення клубної діяльності та розвитку аматорського мистецтва УМЦКБ).

Слухачі курсів також взяли участь в практичних заняттях, а саме: «Проектний менеджмент – можливість втілення інноваційних ідей у діяльність клубних закладів» (Василь Фоменко, завідувач навчально-методичного кабінету організації культурно-мистецьких проектів та міжнародної співпраці УМЦКБ), «Психологія творчої особистості» - тренінг міжособистісного спілкування (Олена Головіна, практичний психолог), «Інноваційний підхід до планування, організації та проведення видовищно-театралізованих заходів у клубних закладах» (Яна Григораш, методист вищої категорії навчально-методичного кабінету удосконалення клубної діяльності та розвитку аматорського мистецтва УМЦКБ), «Інформаційні технології та інтернет- ресурси - на допомогу клубним працівникам» (Олена Баннікова, заступник директора з внутрішньо-бібліотечної роботи ОНУБ ім. М. Івасюка), «Порядок складання звітної документації, художньо-методичне оформлення методичного кабінету клубних закладів» (Іван Петрусяк, завідувач навчально-методичного кабінету удосконалення клубної діяльності та розвитку аматорського мистецтва УМЦКБ).

Слухачі курсів побували на декількох базах практики в області та м. Чернівцях. Змістовними та фаховими були заняття на базі народного аматорського театру малих форм КБУ «Центральний палац культури м. Чернівців», керівник та режисер - Марта Шумілова-Лисякова. Вона розкрила тему «Перформанс як сучасна театральна форма роботи в аматорському колективі», поділилася досвідом роботи театрального колективу, його репертуаром, а також запропонувала переглянути фрагменти театральних постановок драматичних творів.

Ще однією базою практики став клуб мікрорайону «Рогізна» м. Чернівців (директор - Марія Фалафівка). Тут відбувся обмін досвідом роботи на тему: «Клубний заклад - центр культурного дозвілля та розвитку народної творчості».

Продовжили свою роботу курси на базі Кельменецького районного будинку народної творчості та дозвілля (виїзне навчання). «Взаємодія та співпраця клубних закладів з сільськими громадами», - такою була тема, яку методисти обговорили з заступником начальника - начальником відділу культосвітніх установ, мистецтв та кіно управління культури ОДА Тетяною Шараговою. Вона зазначила, що реалії сьогодення вимагають змін у підходах до роботи закладів культури, створення сучасної моделі клубного закладу, формування позитивного іміджу клубного працівника. Тому робота методистів, спеціалістів методкабінетів, відділів, секторів має бути спрямована на якісне організаційно-методичне забезпечення клубних закладів, запровадження інноваційних форм і методів роботи, сучасних новітніх технологій, культосвітніх послуг, яких потребує громада.

З організацією діяльності та основними напрямами роботи районного будинку народної творчості та дозвілля слухачів курсів ознайомила директор закладу Алла Ілаш. А провідний методист Кельменецького РБНТД Наталія Білобрицька поділилася досвідом організаційно-методичного забезпечення клубних закладів району, а саме: впровадження інноваційних форм і методів роботи, створення бази даних опорних клубних закладів та провідних аматорських колективів, оформлення відповідної документації та вивчення кращого досвіду роботи. Учасникам були надані інформаційно-методичні та сценарні матеріали з питань культурно-дозвіллєвої діяльності, методичні рекомендації для керівників аматорських художніх колективів.

Обмін досвідом роботи на тему: «Особливості діяльності клубного закладу з урахуванням інтересів різних категорій населення» відбувся на базі будинку народної творчості та дозвілля села Іванківці Кельменецького району (директор - Наталія Продан). Слухачі також мали змогу переглянути показовий масовий захід «Пісня буде поміж нас».

Наступним клубним закладом для відвідування став будинок культури села Бабин, директор - Наталія Костенюк. Тут відбулася дискусія у формі спілкування та обговорення проблем, співпраці та спільної діяльності закладу культури з місцевою громадою.

«Організація культурно-дозвіллєвої діяльності та форми роботи сільського клубного закладу», - таку тему обговорювали слухачі курсів на базі Ленковецького будинку культури (директор - Наталя Корній). Цікавим був захід «З піснею по життю», в якому взяли участь аматорські колективи клубного закладу.

Все почуте і побачене на курсах підвищення кваліфікації методисти районних клубних закладів у майбутньому будуть використовувати в роботі закладів культури. Наприкінці навчання усім курсантам вручили свідоцтва про підвищення кваліфікації.