Новини

Навчалися бібліотекарі

52932979 389278428534015 8310827314795511808 nЗавершилися курси підвищення кваліфікації працівників відділів обслуговування дітей дошкільного віку, учнів 1-4 класів дитячих бібліотек області, які відбулися 18-27 лютого. Тема навчання: «Дитяча бібліотека і нове покоління дітей: проблеми сьогодення і майбутнього». До співпраці з питань підвищення фахового рівня слухачів долучилися спеціалісти та провідні фахівці Чернівецької обласної та міської бібліотек для дітей, викладачі навчальних закладів і закладів культури.

Важливими та актуальними були лекції з наступних тем: «Створення сучасного комфортного бібліотечного середовища у бібліотеці для дітей» (А. Біла, директор ЧОБД), «Книга для підлітка: професійний погляд (реклама, обговорення книги, бібліографічний огляд)» (В.Вітова, завідувач відділу обслуговування ЧОБД), «Патріотичне виховання дітей та підлітків у сучасному бібліотечному вимірі» (П. Рудая, заступник директора з наукової роботи ЧОБД), «Основи формування духовної культури особистості» (М. Шкрібляк, директор УМЦКБ), «Інформаційна культура користувача-дитини – основа самовизначення у глобальному інформаційному просторі» (Т.Дудчак, головний бібліотекар ЧОБД), «Українська етнографія крізь призму дитячих гуртків та об’єднань за інтересами (І. Олещук, кандидат філологічних наук, методист УМЦКБ).

З темою «Дитячий бібліотекар – медіапедагог; інтернет-ресурси для професйного розвитку» виступила завідувач відділу науково-методичної та інформаційно-бібліографічної роботи Н. Кадюк, яка зосередила увагу на традиційних та інноваційних аспектахдіяльності бібліотек, креативних формах роботи з дітьми, ознайомила слухачів з вітчизняним та світовим досвідом промоції читання, а також новітніми технологіями формування читацької активності.

Актуальним також є питання наповнення та збереження бібліотечних фондів дитячих бібліотек, тому лекція на тему: «Вивчення, використання, та зберігання бібліотечного фонду», яку провела завідувач відділу комплектування, обробки, зберігання та реставрації документів Л. Бурлаченко, була важливою і змістовною для слухачів курсів.

Особлива увага у роботі з дітьми приділяється організації та проведенню масових заходів у бібліотеці. На базі обласної бібліотеки для дітей був проведений показовий захід «З любові слово проросло» (інформаційне досьє до Дня рідної мови). Слухачі курсів також взяли активну участь у тренінгу міжособистісного спілкування на тему: «Психологія творчої особистості», який провела практичний психолог О. Головіна.

Досвідом роботи зі слухачами поділилися фахівці Центральної міської дитячої бібліотеки м. Чернівців. Тут відбулися цікаві зустрічі, фахові консультації, обмін думками, власними напрацюваннями у бібліотечній сфері.