Новини

Таємниці буковинської тайстри крізь призму етнографії та рукоділля

50801707 392619158162538 7508661697465286656 nТворча лабораторія «Таємниці буковинської тайстри» відбулася 26 січня в Учбово-методичному центрі культури Буковини спільно з ГО «Вишиваний дивотвір». Це стартовий захід, який передує XVII-тій традиційній виставці «Вишиваний дивотвір-2019» і цьогорічна тема – буковинська тайстра.

«Дуже добре, що це не просто зустрічі, це вже традиція – кожну стартову творчу лабораторію «Вишиваного дивотвору» ми розпочинаємо в цій установі. Це справді навчальний центр, котрий поширює глибокі знання про українські звичаї та традиції і вчить пізнавати корені культури. Кожного року виставка «Вишиваний дивотвір» має окрему тему, цього разу ми зупинили свій вибір на буковинській тайстрі – невід’ємному елементові традиційного строю буковинців», - зазначає голова ГО «Вишиваний дивотвір» і незмінний організатор однойменної виставки Дар’я Кучерява.

 

Етнографічну лекцію-екскурс у види традиційних сумок та їх роль провела завідувач науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури УМЦКБ, кандидат філологічних наук Іванна Олещук, котра окреслила локальні інваріанти візерунка буковинської тайстри, послідовність розвитку орнаментальних рішень, а також висвітлила роль тайстри у побуті та обрядах давнього буковинця.

«Традиційна тайстра – ткана. З човником і перебірні, поєднання перебірного і килимового ткацтва – усе це традиційна тайстра і її історично сформовані різновиди. Проте вона, як потрібна річ гардеробу, постійно осучаснюється, тому з’являються тайстри, вишиті набивною голкою, вишиті нитками та бісером, стрічками та іншими матеріалами. Тайстра змінюється так само, як і те суспільство, яке її створило, і це природно», - зазначає Іванна Олещук.

Усі учасниці «Вишиваного дивотвору», які готові будуть надати свої роботи для виставки, за час роботи над проектом мають виготовити (на основі новозасвоєних навиків, а також раніше наявних) ексклюзивні авторські сумки (чоловічі, жіночі та дитячі), відкриття виставки – 14 квітня у Чернівецькому обласному художньому музеї.

Окрім того, у рамках даного проекту упродовж трьох днів (22-24 лютого) діятиме унікальна у своєму роді Школа буковинської тайстри (ментор – ткаля Олена Прокоп’юк-Шкрібляк). Усі, хто пройде реєстрацію для участі у навчальному процесі, зможуть навчитися ткати традиційну буковинську тайстру, а також зібрати її та декорувати. Кількість місць для участі обмежена (враховуючи специфіку самого ремесла).

Як засвідчила творча лабораторія, котра переросла у теплий діалог, погляд на етнографію з погляду майстрині-рукодільниці – особливий, оскільки містить, крім науково-пізнавального, ще і практично-навчальний компонент.

Символічно і те, що усіх учасників творчої лабораторії «Таємниці буковинської тайстри» в Учбово-методичному центрі культури Буковини промовисто зустріла міні-виставка сумок-дзьобеньок авторства Олени Прокоп’юк-Шкрібляк та тайстра-символ авторства Оксани Гинги.

Практичним завершенням такої багатопланової творчої лабораторії став майстер-клас від вишивальниці Марії Манчуленко, котра всіх зацікавлених познайомила з технікою-поверхницею кафасор.