Новини

Відкриваючи звичаї, або логіка та етика української традиційної культури

112 грудня учбово-методичний центр культури Буковини відвідали студенти-модельєри Чернівецького коледжу дизайну та економіки зі своїми викладачами Іриною Нестеренко і Миколою Семенюком. Лекцію-діалог на тему "Відкриваючи звичаї, або логіка та етика української традиційної культури" для відвідувачів прочитали директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк та завідувач науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури, кандидат філологічних наук Іванна Олещук.

«Очевидно, що при моделюванні костюма (а надто – за народними мотивами) не можна зосереджуватися лише на естетичному принципі. Наші предки, відмежовуючи «верхній» і «нижній» рівень-світ за допомогою пояса, вклали чимало значень у цей елемент одягу. Тому він і обов’язковий, й тому він – прямий, а не навскоси з квіточкою, тому і стільки звичаїв пов’язано із зав’язуванням чи розперізуванням пояса. Традиційна одягова культура – це суцільна логіка і етика, а разом з тим – філософія та естетика», - пояснює Микола Шкрібляк.

Продовжила тему логіки, але вже у зрізі родинної обрядовості, Іванна Олещук, котра зазначила: сучасні елементи відомих обрядів («скуповування молодої», «викрадання молодої», роль братчиків і світилок на весіллі) – без аналізу (хоча би побіжного) історії та народної ментальності виглядатимуть на гру чи обрядову театралізацію. І лише ключове запитання «звідки взялося», а відтак «для чого?» дають повну картину, тобто логічний контекст звичаю.

Також гості Центру з цікавістю ознайомилися з унікальною виставкою, котра експонується в нашій установі як один з результатів проекту «Відродження буковинського ліжникарства», реалізованого за підтримки Українського культурного фонду.