Новини

Ансамблева гра як засіб реалізації потенційних можливостей учня

DSC 050823, 28 та 30 листопада працівники методичного кабінету початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів УМЦКБ провели обласний методичний семінар викладачів фортепіанних відділів на тему: «Ансамблева гра як засіб реалізації потенційних можливостей учня».

Семінар відбувався на базах трьох мистецьких шкіл області - Новоселицької музичної школи ім. М. Мозгового, Сторожинецької та музичної школи №1 м. Чернівців. Теми семінару підготували та висвітлювали викладачі Новоселицької, Зарожанської, Сторожинецької, Заставнівської, Хотинської, Кельменецької, Чернівецьких №1,2,3,4 музичних шкіл, Вижницької та Красноїльської шкіл мистецтв. До розкриття основної теми семінару долучився 21 викладач, адже ансамблева гра – це одна з важливих складових музичної творчості, яка формує емоційно-естетичне ставлення до навколишньої дійсності, виховує музичну дисципліну, удосконалює індивідуальне і колективне виконання.

Ансамблева гра охоплює різні форми роботи у навчальному процесі, серед яких:

робота з ансамблями молодших, середніх та старших класів;

робота над фортепіанним концертом, як різновидом ансамблю;

- мистецтво акомпанементу, як засіб формування ансамблевої культури;

- імпровізації.

Виступи викладачів відбувалися у форматі майстер-класів. Ілюстрацію здійснювали учні різних вікових категорій та різних фахів (духові та струнні інструменти, вокалісти). Усі майстер-класи проходили на високому професійному рівні. Учні також продемонстрували хороший рівень підготовки і велике бажання грати в ансамблі. Усі твори виконувалися напам’ять. Семінари завершувалися ансамблевою грою викладачів, які підготували серйозні програми. У семінарах взяли участь 213 викладачів з 36 мистецьких шкіл області.

Любомира МАЗУРИК,

завідувач кабінету УМЦКБ,

заслужений працівник культури України