Новини

Комплексне дослідження роботи клубних закладів краю

logonewВідповідно до плану роботи Учбово-методичного центру культури Буковини на 2018 рік, задля підвищення ефективності та якості культурно-освітньої роботи, організації змістовного відпочинку, збагачення та урізноманітнення форм дозвілля населення, урізноманітнення напрямів та визначення змісту культурно-дозвіллєвої діяльності у межах конкретних територіальних одиниць працівниками навчально-методичного кабінету удосконалення клубної діяльності та розвитку аматорського мистецтва УМЦКБ започатковано комплексне дослідження роботи клубних закладів культури Чернівецької області.

16 серпня відбувся плановий виїзд у Сторожинецький район, де вивчено роботу:

Клубу села Череш;

Будинку культури села Буденець;

Будинку культури села Верхні Петрівці;

Будинку культури села Нижні Петрівці;

Будинку культури села Ропча;

Клубу села Глибочок-Кам’яна;

Будинку культури села Кам’яна;

Клубу села Дубове;

Клубу села Михальча;

Клубу села Заволока.

Під час проведення комплексного дослідження методистами з культурно-дозвіллєвої діяльності Зіркою Кудрик та завідувачем навчально-методичного кабінету удосконалення клубної діяльності та розвитку аматорського мистецтва Іваном Петрусяком зроблено висновки, що більшість клубних закладів району спрямовують свою роботу на задоволення духовних потреб населення. У будинках культури сіл Нижні Петрівці, Кам’яна спостерігається інтенсивний розвиток художніх аматорських колективів, а діяльність клубу села Глибочок-Кам’яна потребує узагальнення, інформативного розповсюдження. У селі Кам’яна цього року відкрили ігровий майданчик біля місцевого закладу культури.

У клубі села Заволока плідно та цікаво працює 7 клубів за інтересами, різних за напрямами і формами роботи. Спостерігається систематичне надання методичних матеріалів, рекомендацій, сценаріїв працівниками методичного кабінету Сторожинецького районного будинку національних культур, але водночас відсутня організація комплексних виїздів методистів РБНК з метою перевірки та надання фахової допомоги працівникам клубних закладів на селі з питань їхньої роботи та розвитку народної творчості.

Одне з головних завдань працівників культури в селах - збереження найкращих зразків народного мистецтва та виховання юного покоління.

Культпрацівники сіл Верхні Петрівці, Ропча, Буденець та Дубове проводять велику роботу щодо збору документів та фотоматеріалів про виникнення населеного пункту, його відомих мешканців, а також зберігають старовинні речі: вишивки ручної роботи, кераміку, знаряддя праці, деталі інтер’єру. Ними сформовано тематичні папки: «Обряди місцевого весільного дійства», «Свята та обряди зимового, весняного, літнього періоду».

Перший день проведення комплексного дослідження засвідчив, що у подальшій роботі клубних закладів краю в умовах децентралізації потрібно й надалі вдосконалювати культурно-освітню роботу та організовувати змістовне дозвілля різновікових груп населення.

 Клуб села Череш

7

8

10

11

 

  Будинок культури села Буденець

52

63

70

74

 

Будинок культури села Верхні Петрівці

262

61

4

 

Будинок культури села Нижні Петрівці 

50

51

59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Будинок культури села Ропча 

29

30

43

46

48

49

54

58

 

Клуб села Глибочок-Кам’яна 

3

33

34

35

36

38

40

27

 

Будинок культури села Кам’яна

16

18

22

23

 

Клуб села Дубове 

76

72

71

80

 

Клуб села Михальча 

15

 Клуб села Заволока

 

6

5