Новини

Жоден портрет Шевченка у роботах не повторюється

DSC 2827У нашому центрі презентували одноденну виставку  “Образ і слово Кобзаря у вишивці”.

74 вишиті роботи, а це портрети Шевченка, уривки з його віршів, побачить вся Україна. Адже організатори проекту мають на меті об’їхати всі обласні центри. Роботи, які побачили відвідувачі виставки, створили 78 майстринь з Полтавщини та з м. Канева.

Громадський активіст, вишивальниця, організатор і координатор проекту Катерина Калініченко, яка побувала з виставкою у Чернівцях, зауважила, що, на жаль, Григорій Кисіль – автор розробки схем вишитих робіт, не дожив до цього часу, аби побачити свій задум, втілений у життя, тобто у вишитих картинах. Адже помер у січні 2017 року... Та ще за його життя розпочалася робота на створенням цього унікального проекту. 

На відкритті виставки Катерина Калініченко повідомила, що коли вишиті роботи об’їдуть всі обласні центри, за заповітом Григорія Кисіля, вся виставка буде передана музею на Чернечій горі у Каневі.

- Жоден портрет Шевченка у роботах не повторюється, - розповіла пані Катерина. – Навіть якщо є, здавалося б, ідентичні портрети, то вони різняться кольорами, способом подачі. На виставці також є одна робота на тему твору Шевченка - його поеми “Катерина”. Він у проекті як символ України, над якою знущається вже сучасний москаль. Картину вишивали дві авторки. Одна з них – велика патріотка, РУХівка, і вона принципово не хотіла вишивати образ москаля, це вже робила інша вишивальниця. Також ми із собою возимо книги зі схемами вишивок Григорія Кисіля. І гроші від продажу за них передаємо його дружині, для якої це зараз чи не єдиний дохід на лікування…

Під час презентації виставки його організатори представили і величезний рушник-оберіг. Він також мандрує Україною, і вишити на ньому може кожен бажаючий. Рушник вже не раз побував на лінії фронту, навіть наші бійці на ньому вишивали – кожен що міг і вмів.

На відкриття виставки завітало багато чернівчан, прийшли також місцеві журналісти. Привітав і подякував організаторам за такий неординарний і потрібний проект  Микола Гергелюк, провідний спеціаліст відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії Чернівецької ОДА. Завітав до Учбово-методичного центру культури Буковини і знаний вишивальник, заслужений майстер народної творчості Михайло Покиданець. Він, зокрема, зауважив, що із Григорієм Киселем – теж заслуженим майстром народної творчості - вони були знайомі заочно, адже їхні розробки вишивок довгі роки друкувалися у журналі “Жінка”. Голова Чернівецького обласного товариства політв'язнів та репресованих Галина Бойко подякувала за гарну виставку.

Від імені адміністрації Учбово-методичного центру культури Буковини організатори проекту в особі п. Катерини Калініченко отримали подяку та маленький подарунок на згадку. З Чернівців виставка поїхала далі, і наразі вона завершить свою подорож Західною Україною, а далі будуть інші міста.

Виставка-проект “Образ і слово Кобзаря у вишивці” присвячений 205-й річниці з народження Тараса Шевченка і здійснюється під егідою та за фінансової підтримки Всеукраїнської громадської організації Союзу українок та в рамках відзначення 100-річчя з часу створення Союзу українок.