Новини

Коли читаю Кобзаря

Коли читаю Кобзаря6 березня з нагоди відзначення 204-ї річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у Чернівецькому обласному художньому музеї спільно з учбово-методичним центром культури Буковини відбулася презентація обласної виставки творчих робіт народних майстрів та художників-аматорів області, учнів загальноосвітніх шкіл м. Чернівців під назвою «Коли читаю Кобзаря».

Експозиція виставки покликана привернути увагу широкого загалу до образу Т.Г.Шевченка і його літературної спадщини, виявлення рівня популярності Великого Кобзаря у роботах сучасних майстрів нашого краю.

 На виставці представлено авторські роботи заслужених майстрів народної творчості України Івана Терена (художня обробка дерева), Михайла Покиданця та Любові Васкул (художня вишивка), Олександра Приходнюка (народне малярство) та видатної килимарниці Вікторії Китайгородської. Свої роботи на виставці також презентували Михайло Гева (лозоплетіння), Ілля Васелович (гончарство), Олена Шевчук (художня вишивка), Михайло Дутка (розпис на склі).

 У портретах автори прагнули втілили розмаїті образи Великого Кобзаря різної емоційної тональності – урочистий, романтичний, динамічний, сумний, що відображають уявлення і розуміння авторами Тараса Шевченка як величної постаті. Його уособлювали як «батька Тараса», «батька української нації». Іконографія образу митця визначена переважно трьома типами – молодий Тарас Шевченко, зрілих років у костюмі та у кожусі й шапці.