Новини

Педагогам-організаторам міста про буковинську традиційну культуру: майстерню-світлицю відвідала делегація освітян

 Педагогам-організаторам міста про буковинську традиційну культуру: майстерню-світлицю відвідала делегація освітян10 січня майстерню-світлицю народних ремесел та декоративного мистецтва Учбово-методичного центру культури Буковини відвідала делегація у складі педагогів-організаторів загальноосвітніх навчальних закладів нашого міста. Візит відбувся у рамках інструктивно-методичної наради, котра проводиться двічі на рік і є основним заходом планувального характеру.

 Візит до майстерні-світлиці з перспективою подальшої співпраці організувала методист міського методичного центру закладів освіти Управління освіти Чернівецької міської ради Сільва Німіжан. Педагоги-організатори упродовж екскурсії дізналися про світ українських ремесел та їхнє сакрально-філософське значення, а також про морально-звичаєву культуру буковинців та їхні локальні ментальні особливості, закодовані у прадавній вишивці.

 Директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк наголосив гостям на винятковій потребі знати, читати, а відтак – популяризувати рідну традицію. Гості були приємно вражені як самими експонатами, так і концепцією облаштування майстерні-світлиці та висловили побажання продовжити такі візити уже зі своїми вихованцями.

 Під час розмови визрів ще один задум, приурочений Дню вишиванки, до котрого планується залучити юних чернівчан. Згідно з ідеєю, одні дітки вивчатимуть традиційну культуру Буковини разом з методистами УМЦКБ та педагогами і спробують себе у ролі дослідників, інші ж матимуть нагоду на практиці опанувати цікаве для себе давнє традиційне ремесло. На завершення гості та співробітники Учбово-методичного центру культури Буковини обмінялися взаємно цікавими міркуваннями про напрями популяризації українських звичаїв і традицій серед дітей та юнацтва.