Новини

«У народному одязі ми подивилися на себе по-іншому»

«У народному одязі ми подивилися на себе по-іншому»В Учбово-методичному центрі культури Буковини презентували етнокалендар, героїнями якого стали співробітниці Управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Чернівецькій області. У залі центру – людно, народний аматорський вокальний ансамбль “Козацька берегиня” колядує. На стінах – жіночі портрети у народних костюмах. Адже одночасно із презентацією календаря відбулося відкриття виставки портретів героїнь етнокалендаря. У фотосесії взяли участь 24 працівниці служби з надзвичайних ситуацій.

 Проект створений на основі приватної колекції старожитностей директора центру, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка. Микола Миколайович – один із небагатьох етнографів в Україні, чия колекція є відкритою, тобто він охоче надає свої костюми для різних виставок та проектів.

 Слід зазначити, що презентований етнокалендар – це не лише фотосесія чарівних пань. Це проект, який має на меті показати красу жінки і красу народного костюма, розповісти про головне свято чи ритуальну пору того чи іншого місяця.

 За концепцією, у календарі на кожному фото по дві жінки, з атрибутами, які передають сюжет головної пори того чи іншого місця. Наприклад, на квітневому фото – героїні з кошиком з писанками, на липневому – з вінком (свято Купала), на вересневому – з калачами (осінь – пора весіль)…

 - Фотосесія тривала по кілька годин і навіть вночі, - розповів фотограф Ігор Павчак. – Для більшості працівниць служби це була перша фотосесія. Для нас було важливо не просто зробити фото, а створити образ – образ жінки, загальний образ, так би мовити, місяця. Тому Микола Миколайович у цьому проекті - не тільки етнограф, а й стиліст, який до кожного фото підбирав образи і деталі.

 Зйомки до етнокалендаря проходили в майстерні-світлиці народних ремесел та декоративного мистецтва УМЦКБ. Сам календар, який вийшов у видавництві "ДрукАрт", є двомовним, містить українську та англійську версії. Кожна зі світлин супроводжується короткою літературно-етнографічною замальовкою про представлене свято чи ритуальну пору. "Буковинський календар"- це частина масштабного проекту Учбово-методичного центру культури Буковини "Краса народної ноші".

 Автори проекту своєю роботою дуже задоволені, а люди – в захопленні від такого просвітницького етнокалендаря. Зокрема, Сергій Михайлюк, начальник управління ДСНС України у Чернівецькій області зауважив на презентації, що йому навіть телефонували із Києва, із Державної служби з надзвичайних ситуацій, коли дізналися про цей унікальний проект.

 - Ми всі - жінки, і у серці кожної є ця автентика, - розповіла Тереза Дяків, автор ідеї проекту, працівниця Управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Чернівецькій області. - Поштовх до цього проекту нам дав День вишиванки, який цього року був дуже масштабним, а наше управління до цього свята завжди долучається. Фотосесія відбувалася у середині грудня, бо ми чекали колекцію одягу, яка була закордоном. Концепція календаря була вироблена вже у процесі самих зйомок - відтворити річне коло свят. Сказати, що ми задоволені – це нічого не сказати. У народному одязі ми подивилися на себе по-іншому. Народні костюми дійсно відкривають жінку, її красу, характер. Ми казали одна одній: “Дівчата, дивіться, що з нами робить народний костюм”.

 Реалізовуватися календар буде не через роздрібну торгівлю, а самим управлінням служби з надзвичайних ситуацій в Чернівецькій області з благодійною метою.