Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/December/15
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/December/15

Новини

Світлий і масштабний “Буковинський розмай”: унікальна виставка у Чернівцях

  Світлий і масштабний “Буковинський розмай”: унікальна виставка у ЧернівцяхНа виставці юних художників з усієї області представлено 1004 роботи. Цей проект відбувається у Чернівцях вже 36 років.Стіни центру культури “Верніcаж” на вулиці Івана Франка буквально закладені картинами. На відкритті виставки хтось навіть пожартував, робіт так багато, що, мовляв, доведеться їх вішати і на стелі. Та й насправді, “Буковинський розмай” вкотре дивує своєю масштабністю, неповторністю і професійністю.

 Незважаючи на те, що малюють діти, картини виконані досить фахово. “Цього року, під час відбору учнівських робіт на виставку “Буковинський розмай”, ми не відкинули практично нічого, - сказав Юрій Твердохліб, голова журі, член обласної організації Національної спілки художників України”. - “Нинішня виставка ще професійніша у порівнянні з минулими роками,- зауважила на відкритті Віра Китайгородська, начальник управління культури Чернівецької ОДА. – Я би назвала цю виставку “Буковинським Різдвом” – так тут все колоритно, святково і щиро”.

 На цьогорічній 36-й обласній виставці-конкурсі творчих робіт учнів художніх шкіл та образотворчих відділів шкіл мистецтв «Буковинський розмай» представлено понад тисячу робіт, а точніше – 1004. Серед таких мистецьких дитячих проектів це один з найбільших в Україні. 566 учасників – талановиті діти з усієї Чернівецької області. Багато з них у своєму селі не мають художньої школи, отож доїжджають чи то до сусіднього села, чи до райцентру. Виставку організовує і проводить управління культури Чернівецької ОДА, Учбово-методичний центр культури Буковини. В експозиції учні представили академічний рисунок, графіку, живопис, композицію, рекламний плакат, скульптуру, твори декоративно-ужиткового мистецтва, роботи виконані на пленері. Окремо слід відзначити роботи ІІ етапу обласної виставки-конкурсу творчих робіт учнів, присвячених 100-річчю від дня народження письменника Михайла Івасюка за мотивами збірки «Казки Буковини». Що тільки не малювали та не творили діти. На картинах – натюрморти, зимові свята, гуцули, великодні замальовки, похід на шопінг, затишні куточки Чернівців… Тут – унікальні роботи з пластиліну, стилізовані сумочки, вишиті серветки, писанки, ляльки-мотанки, роботи на склі… Перелічити всі роботи просто неможливо, адже для цього не вистачить навіть цілої газетної сторінки. Звісно, й сучасні українські реалії та патріотична тематика не оминули дитячу уяву. Наприклад, є картини “Герої не вмирають”, “Україна єдина” (намальована карта України, зшита жовто-блакитною стрічкою), робота ”Україна-зернятко”, де карта нашої країни викладена із різнобарвних зернят…-“Зараз особливо негативних відтінків набуло слово окупація,- сказав на відкритті виставки Микола Шкрібляк, директор Учбово-методичного центру культури Буковини”.- Але, зайшовши на цю виставку, тут слово це набуває зовсім іншого, позитивного відтінку. Ми бачимо весь “Вернісаж” у дитячих роботах. І роботи професійні, часом навіть не дитячі за тематикою, хоч і виконані дітьми. Сподіваюся, що нам таки вдасться знайти кошти, аби сплатити реєстраційний внесок і потрапити до Книги рекордів України як найбільша в країні за тривалістю виставка дитячих малюнків. Та й за кількістю робіт. Адже ця виставка відбувається вже 36 років. Тим першим учасникам нині вже по 45-50 років”.

 Урочисте відкриття виставки не відбулося і без талановитих дітей, але вже музично обдарованих. Своїм голосом всіх зачарувала Юлія Штефуник, грою на баяні - Валентин Найда, а Лоїс Руснак майстерно зіграла на дитячому саксофоні. У далекому 1981-1982 навчальному році директором Чернівецької дитячої художньої школи Віктором Макогоном та відомими викладачами школи Аллою Дутківською і Оленою Михайленко було відкрито першу обласну виставку робіт учнів дитячих художніх шкіл, якій з 1997 року дано назву «Буковинський розмай». За весь час участь у виставках взяли 13196 учнів.

 «Буковинський розмай» є своєрідним звітом творчих напрацювань учнів позашкільних мистецьких навчальних закладів, а обласна виставка - одна з найбільших не тільки у Чернівецькій області, а й у всій Україні. Всі учнівські роботи для виставки спочатку відбираються безпосередньо у школах. Потім їх привозять у Чернівці, запрошується професійне журі, яке й визначає твори, що будуть представлені на “Буковинському розмаї”. - “Цей наш проект унікальний, - розповідає Василь Беженар, методист методкабінету початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Учбово–методичного центру культури Буковини. -– Виставка дуже масштабна, це при тому, що наша Чернівецька область – найменша в Україні. Тут представлено роботи учнів 12-ти художніх шкіл та 2-х шкіл мистецтв області. Виставка триватиме до 25 грудня. І журі, як завжди, визначить переможців: буде гран-прі та 9 номінацій. Орієнтовно кращими буде названо майже 60 робіт. І всі вони автоматично увійдуть до складу обласної дитячої картинної галереї, яка колись таки буде створена. Адже ця ідея обговорюється вже дуже давно – ще з початку 90-х. На сьогодні, до цієї дитячої картинної галереї, після таких виставок відібрано вже більше двох тисяч робіт” . Цікаво, що кожного разу відвідувачі виставки цікавляться, чи можна придбати ту чи іншу роботу. Звісно, можна, якщо домовитися з автором.

{gallery}2017/December/15{/gallery}