Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/November/14
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/November/14

Новини

У головній книгозбірні області відкрилася ювілейна виставка-конкурс дитячих робіт, присвячена Михайлові Івасюкові

У головній книгозбірні області відкрилася ювілейна виставка-конкурс дитячих робіт, присвячена Михайлові ІвасюковіВже за доброю традицією методичний кабінет початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Учбово-методичного центру культури Буковини проводить обласну виставку-конкурс творчих робіт учнів художніх шкіл та шкіл мистецтв. Його головна мета – пошанувати видатних земляків, котрі стали знаковими для української культури. Попередні конкурси були присвячені таким постатям, як Ольга Кобилянська, Юрій Федькович, Микола Івасюк та Іван Франко. Цьогорічний, п’ятий конкурс, приурочений відзначенню 100-річчя від дня народження письменника, літературознавця, фольклориста, педагога, громадського та культурного діяча Михайла Івасюка.

 Виставка-конкурс об’єднала понад 120 творчих робіт і експонується відразу в двох залах: у головній книгозбірні області,- Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені М.Івасюка та у виставковій залі Меморіального музею Володимира Івасюка. Усі роботи, представлені до розгляду, виконані як ілюстрації до книги буковинських казок, зібраних та впорядкованих Михайлом Івасюком («Казки Буковини»). Юні митці обрали для себе найулюбленішу казку та спробували себе у ролі ілюстраторів до неї.

 Перша презентація робіт виставки відкрилася у ЧОУНБ, і наймолодших художників-ілюстраторів привітали заступник голови Чернівецької обласної ради Віталій Мельничук, начальник управління культури Чернівецької ОДА, заслужений працівник культури України Віра Китайгородська, директор Учбово-методичного центру культури Буковини, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк, директор художньої школи ім. М.Івасюка м. Чернівців Тетяна Гакман, головний редактор видавничого дому «Букрек» Мирослава Бацай, директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки Наталія Філяк. Упродовж виставкової імпрези звучали музичні дарунки від друзів бібліотеки – вихованців музичної школи №1 Олександри Зоріної та Василя Черкеза, випускниці Руслани Білоконь та фольклорного інструментального колективу викладачів цього ж навчального закладу. Усі вони отримали цінні книжкові подарунки від ВД «Букрек».

 Один з ілюстраторів-конкурсантів, Даниїл Анатійчук, зізнається: працювати було складно, але цікаво: «Я обрав казку, яка мене найбільше вразила, спробував намалювати. Це складно, але процес мені сподобався, хотів би повторити».

 Як слушно зазначила начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська, кожна з експонованих робіт – варта уваги і популяризації. А тому було би дуже гарно, якщо би знамениті «Казки Буковини» були перевидані з ілюстраціями юних художників.

 «Михайло Григорович направду був унікальною людиною. Якщо би він тут був зараз присутній, дорогі конкурсанти, він би кожного з вас розпитав хто ви, з якої родини, чим захоплюєтеся – цей чоловік був надзвичайно уважним до світу. В кращих традиціях виховані та його діти – знаменитий композитор Володимир Івасюк, науковець, літературознавець Оксана Івасюк, її сестра Галина Криса. Це славна родина», - з такими словами звернувся до конкурсантів знаний етнограф і педагог, журналіст Микола Шкрібляк. Він побажав юним митцям невичерпного інтересу до прекрасного.

 Нагадаємо, 25 листопада виповнюється 100 років від дня народження письменника, літературознавця, фольклориста, педагога, громадського та культурного діяча Михайла Івасюка.

 На цьогорічній виставці, присвяченій збірці Михайла Івасюка «Казки Буковини», представлено творчі графічні та живописні роботи учнів художньої школи ім. Миколи Івасюка м. Чернівців, 11-ти районних художніх шкіл, образотворчих відділів Берегометської та Іспаської шкіл мистецтв. Читаючи збірку «Казки Буковини», учні відтворили у власному баченні понад 120 ілюстрацій.

{gallery}2017/November/14{/gallery}