Новини

Вічна пам'ять Василю Кривому

Вічна пам'ять Василю КривомуСумна звістка долинула з Кельменеччини: 19 жовтня раптово пішов із життя український журналіст, народознавець, фольклорист та редактор Василь Дмитрович Кривий. Уродженець села Козиряни, що на Кельменеччині, практично усе своє життя присвятив слову та народній традиції. Автор чотирьох книг, останню з яких (народознавчий роман-хроніку «Козиряни») як відданий син своєї землі Василь Кривий присвятив рідному краєві. Без перебільшення можна сказати, що ця людина була серцем і душею бессарабської традиції.

 Колоритні звичаї Наддністрянщини захопили Василя Дмитровича, їх збереження, відтворення та популяризація стали справою життя. Усім присутнім на цьогорічному фольклорно-етнографічному дійстві «Осінь весільна», котре відбувалося у музеї архітектури та побуту, запам’яталося щире і водночас професійне відтворення бессарабського весілля, на якому старостував саме Василь Кривий. Ніхто і подумати не міг тоді, 1 жовтня, що це – лебедина пісня для нього, його останній виступ…

 Кажуть, що людина живе стільки, скільки живе пам’ять про неї. Пам’ять про Василя Кривого, вірного сина своєї землі і відданого хранителя традиції, збережеться направду на віки у його друкованому слові, у його настановах сучасникам, у світлих споминах рідних і близьких. Проте сум від непоправної втрати нічим не зупинити…

 Колектив Учбово-методичного центру культури Буковини висловлює щире співчуття рідним та близьким Василя Дмитровича, його колегам та однодумцям і всім тим, хто знав і шанував цю світлу, добру, високо інтелігенту та глибоко духовну людину. Світла йому пам’ять.

Рядки біографії

 Народився В. Д. Кривий 1 січня 1947 року в селі Козиряни Кельменецького району Чернівецької області. У 1970 році закінчив філологічний факультет Чернівецького держуніверситету. Працював учителем, літпрацівником, завідувачем відділу, відповідальним секретарем, заступником редактора кельменецької районної газети "Наддністрянська правда", редактором газети "Рідне слово" у Кельменцях. Автор книг: "Веселка над Дністром" (2006), "Животоки" (2006)... Лауреат премії ім. В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики та обласної премії ім. Олекси Романця за розвиток краєзнавства, збереження культурної спадщини Буковини. Член Національної спілки журналістів України. Заслужений журналіст України.