Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/August/7
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/August/7

Новини

Виставка творів майстрів народного мистецтва на урочистостях з нагоди 77-ї річниці утворення Чернівецької області

6 серпня у Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича відбулися урочистості, присвячені 77-й річниці з часу утворення Чернівецької області. Символічно, що саме у ці дні Буковина приймає учасників Спільної заяви «Чотири регіони для Європи», тож на велелюдному святі у Мармуровій залі ЧНУ були присутні поважні гості з Німеччини, Франції та Румунії.

Привітали усіх присутніх та вручили нагороди відомим особистостям нашого краю голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фищук, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

Як зазначив у вітальному слові голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, наша область по праву може пишатися цілою плеядою інтелектуально-мистецької еліти, котра славить свою країну. Одним з важливих моментів свята стало вручення ювілейної Х премії ім. Георгія Гараса. Її лауреатами цьогоріч стали майстер народної вишивки та писанкарства, голова Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, директор Комунального учбово-методичного центру культури Буковини Шкрібляк Микола Миколайович у номінації «За творчі досягнення у розвитку народного орнаментального мистецтва Буковини та продовження його традицій»; засновниця та організатор щорічних виставок «Вишиваний Дивотвір», директор мережі магазинів для рукоділля «Санта» Кучерява Одарка Іллівна у номінації «За науково-дослідну діяльність та популяризацію народного мистецтва Буковини»; народна майстриня писанкарства Вережак Ганна Миколаївна у номінації «За збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини».

Своє мистецтво для учасників заходу подарував колектив заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю ім. А. Кушніренка Чернівецької обласної філармонії (художній керівник - народний артист України Ярослав Солтис).

Зазначимо, що у Блакитній залі ЧНУ упродовж заходу експонувалася виставка творчих робіт та видань майже усіх 39-ти лауреатів премії ім. Георгія Гараса з часу її заснування. Тут можна було побачити неповторні зразки різьблення по дереву, бондарства з випалюванням, кераміки,  буковинської вишивки, ткацтва, народного малярства, лялькарства, писанкарства, нанизування бісеру, розпису на склі тощо та поспілкуватися з самими лауреатами.

Також на виставці було презентовано вишивані сторінки унікальної праці Е.Кольбенгаєра "Взори вишивок домашнього промислу на Буковині", репринтне видання якого якраз зараз готується до виходу  у світ, а також знаменитий проект "Обрус Гараса", котрий увійшов у "Книгу рекордів України" як найбільша вишивана біографія митця.

 

{gallery}2017/August/7{/gallery}