Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /hsphere/local/home/resident80/bukcentre.cv.ua/images/2017/June/52
Повідомлення
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2017/June/52

Новини

Вечір-дует Лариси Бережан та Іванни Стеф’юк

22 червня в Учбово-методичному центрі культури Буковини відбувся творчий вечір-дует автора-виконавця Лариси Бережан та письменниці Іванни Стеф’юк. Назва заходу «Чорно-білим кольором»  від самого початку вказала на те, що йтиметься про філософське значення символіки чорного та білого, про природу контрастів та про єдність протилежностей.

У виконанні Лариси Бережан прозвучала співана поезія на слова Ліни Костенко, Миколи Бучка, Світлани Кирилюк, Олени Теліги, Василя Кухти та інших українських письменників. «Ті твори, які сьогодні звучали, я виконую рідко, хоча вони мені близькі. За настроєм це – світлий сум, або ж якщо мінор – то все рівно динамічний. Іноді важко однозначно кваліфікувати твір як мажорний чи мінорний, адже настрій – річ надзвичайно делікатна. Чорне і  біле тут плавно переходять одне в одне», - зазначає Лариса Бережан.

Говорячи про філософські аспекти прочитання чорного та білого, Іванна Стеф’юк зазначає, що саме на прикладі цих двох кольорів можна чітко усвідомити, наскільки все умовно в цьому світі і наскільки базові речі можуть кардинально змінитися: адже історично в дохристиянській Україні білий був поминальним, траурним, а чорний уособлював родючість і енергію. В традиції наступних століть (і до сучасності) з точністю до навпаки: чорний – траур, білий – незайманість, чистота. Зрештою, на почерговій зміні світла і темряви тримається доба зі своєю зміною дня і ночі, на цьому тримається світ.

Усі виконувані твори за колористикою тексту були дотримані в чорно-білій гамі, і абсолютна більшість із них – нові твори.

«Такі зустрічі, як сьогоднішня, спонукають до роздумів, - розповідає письменник, професор філології Чернівецького національного університету Богдан Мельничук. Невипадкова і дата проведення: адже саме в ці дні – пора літнього сонцестояння, коли світла у добі і житті значно більше, ніж ночі, темряви. Тож я щиро бажаю, хай у житті всіх, хто має стосунок до цього заходу, буде більше світла. І пані Ларису, і пані Іванну знаю давно – це мої учениці, обидві вони поряд із творчою іпостассю реалізували себе в науці, зокрема – в літературознавстві. І сьогоднішній їхній тандем чітко показав,  що світ творчості надзвичайно тонкий, а такі вечори – вдалий експеримент, який повинен мати продовження».

«Культурне, літературно-мистецьке життя краю – справді особлива сфера, і ми тішимося, що сьогоднішній вечір був побудований на синтезі мистецтв. Адже, говорячи мовою сучасності, саме такий формат є одним із найперспективніших – проекти на стику мистецтв», - зазначив директор УМЦКБ, заслужений діяч мистецтв  України Микола Шкрібляк.

 

{gallery}2017/June/52{/gallery}